Novosti

Kronika

Vratit ćemo groblje

Nakon teksta u Novostima o devastiranom groblju 128 žena i djece na Petrovoj gori, Hrvatske šume obećale su kako će učiniti sve da se šteta popravi, a Pupovac je kazao da groblje mora biti pristupačno svima kako bi mogli posjetiti ustaško stratište

Large pupovac2

Milorad Pupovac polaže cvijeće na devastiranom groblju na Petrovoj gori (foto SNV/Facebook)

Tekst o devastiranom grobovima na Petrovoj Gori, gdje su Hrvatske šume bagerima poravnale teren na kojem je bilo groblje 128 ubijenih žena i djece 1942. godine, objavljen na portalu tjednika Novosti, i dva dana kasnije na stranicama novina, izazvao je burne reakcije čitatelja, a prenijeli su ga i mnogi mediji, ne samo iz Hrvatske, već i iz regije.

Odgovorni iz Hrvatskih šuma, koji su u odgovoru na pitanje Novosti prošli tjedan poricali bilo kakvu umiješanost u taj čin, konačno su pokazali spremnost da stvar ispitaju do kraja i da poprave što se popraviti može, premda se njihov nemar prilikom radova na izgradnji puta kraj groblja ničim ne može „ispeglati“.

Niti 24 sata nakon što je priča objavljena, Barin kosu, mjesto gdje su ustaše zvjerski poubijale ženu i djecu iz okolnih sela na Petrovoj gori 1. travnja 1942., a preživjeli mještani ih nekoliko dana kasnije na istom tom mjestu sahranili, posjetili su Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a i Marin Svetić, voditelj Uprave šuma podružnice Karlovac, sa suradnicima.

- Očito se nije radilo s dužnim oprezom prema groblju koje se našlo na trasi ceste. Neophodno je, prije svega, da se sanira počinjena šteta urađena na grobovima koji su ostali izvan trase. Prema riječima lokalnih stanovnika, postoji opravdana sumnja da se i ispod dijela izgrađene ceste nalaze grobovi što je potrebno podrobno ispitati. Počinjena šteta i greške moraju se ispraviti i groblje se mora učiniti pristupačnim kako bi svatko vidio da je to mjesto mučki ubijenih srpskih nedužnih civila, mahom žena i djece od pripadnika ustaške i okupacijske vojske. – rekao je Milorad Pupovac.

Kako nam je rečeno, nije riječ o namjernom uništavanju grobova, ponajmanje zbog nacionalne pripadnosti žrtava, ali svakako se radi o teškom nemaru onih koji su izvodili radove i vrlo dobro vidjeli da bagerom kopaju groblje. Nekoliko grobova je uništeno, a na dio grobnica nabacane su gomile zemlje i kamenja. Pritom je izostala i najmanja trunka poštovanja prema nedužnim žrtvama. Počinitelji su vjerovatno računali na činjenicu da je groblje duboko skriveno na predjelu Magarčevac, usred Petrove gore, da ga nije lako pronaći i da se do njega može doći samo pješice i to dugom strmom stazom. Zaboravili su, međutim, da u okolnim selima ispod planine žive potomci žrtava, da je grubi vandalizam odmah zamijećen i da su o tome obavijestili javnost.

Marin Svetić, voditelj Uprave šuma podružnice Karlovac, nakon što je pregledao groblje i definitivno se uvjerio u to da je velikim nemarom pričinjena ogromna šteta, nije se nimalo trudio da opravda nehuman postupak radnika koji su, uz groblje, i dijelom preko njega, probijali cestu.

- Prije svega želim se zahvaliti svima koji su doprinjeli da devastacija groblja dođe do javnosti. Hrvatske šume učinit će sve da se šteta popravi koliko je to god moguće. Znamo da je Petrova gora, o čijim se šumama brinu i upravljaju Hrvatske šume iz Karlovca, puna grobišta iz Drugog svjetskog rata pa prilikom svih naših postupanja s dužnim pijetetom vodimo računa o tome i zaobilazimo označene grobove. Nažalost, ovdje je došlo do propusta, posebno kod zemljanih radova, izvođač višak zemlje nije odnio na predviđenu deponiju, već je nemarno sve razbacao po nekoliko grobova. U najkraćem roku ćemo sve očistiti, iskrčiti okolnu šikaru i koliko god budemo mogli sve dovesti u normalno stanje, kako bi se groblje moglo posjećivati i žrtvama mogla odati počast – obećao je Svetić.

Obilasku devastiranog groblje na Barin kosi pridružilo se i nekoliko mještana potomaka svirepo ubijenih i sahranjenih na tom mjestu koji nisu krili zadovoljstvo što je postignut dogovor o sanaciji štete.

Branko Gvozdenović iz Ključara, kojemu su u masakru ubijeni baka, dvije tetke i jedan ujak, kaže:

- Dobro je da se krenulo u sanaciju štete. U okolnim selima ima nas mnogo čiji su najmiliji ovdje ubijeni i pokopani. Kad počnu radovi na obnovi groblja, doći ćemo ovdje i mi, oni se koji sjećaju položaja grobova i rado ćemo pomoći u radovima – najavljuje Gvozdenović.

Dušan Crnković, donedavno predsjednik vojnićkih antifašista, nije propustio priliku da predstavnicima SNV-a i Hrvatskih šuma, prema svojim sjećanjima, pokaže gdje se nalaze oštećeni i zatrti grobovi. Isto tako, s velikom dozom sigurnosti, tvrdi da je nekoliko grobova doslovno pregaženo novom cestom.

- Drago mi je da je naš problem dospio u javnost i da postoje realne naznake da će biti riješen. Prema svemu sudeći, predstavnici Hrvatskih šuma shvatili su da je nemarom počinjena šteta, da je izostalo poštovanje i pijetet prema žrtvama. Raduje me da su spremni popraviti grešku, očistiti i vratiti nam mjesto gdje ćemo moći zapaliti svijeće i položiti cvijeće. – kaže Crnković.

Milorad Pupovac imao je dvostruki razlog da odmah, nakon što je obaviješten o devastaciji groblja, dođe na Barin kosu. Jedan od njih da se na licu mjesta uvjeri o počinjenoj šteti na grobovima pobijenih nedužnih Kordunaša i Banijaca, a drugi je svojedobno obećanje Branku Mamuli da pripazi na grob njegove majke, brata i dvije sestre koje su život okončale na stratištu gdje su i sahranjene.

- Nisam stizao češće dolaziti na ovo mjesto, ali sam nerijetko zaduživao prijatelje da obiđu grob i vide u kakvom je stanju. Danas sam ovdje jer ispunjavam dano obećanje velikom antifašisti i iznimno zaslužnom čovjeku za slobodu jugoslavenskih naroda, uključujući i hrvatskog. Branko Mamula oslobodio je sjeverne dijelove jadranskog arhipelaga i obale u odlučujićim bitkama za oslobađanje Istre. Dok sam danas putovao prema Petrovoj gori, nazvala me je njegova supruga Mirjana Jakelić Mamula koja s pravom očekuje da se grobno mjesto majke i najbliže rodbine njenog supruga tretira sa< dignitetom. – rekao je Milorad Pupovac.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više