Novosti

Politika

Za mjesec i pol dana Srbi opet na izbore

Vlada je donijela odluku da se 3. listopada provedu dopunski lokalni izbori za izbor 99 članova u 82 jedinice lokalne i regionalne samouprave, među kojima su i 72 predstavnika srpske nacionalne manjine

Large izbori fotka

(foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Vlada je u četvrtak, na temelju izmjena Zakona o lokalnim izborima, donijela odluku da se u nedjelju, 3. listopada, provedu dopunski izbori za 99 članova u 82 jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave u kojima nije osigurana odgovarajuća zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina, odnosno hrvatskog naroda. Dopunski izbori se zbog neproporcionalne zastupljenosti određenih nacionalnih skupina moraju održati u više županija te gradskih i općinskih vijeća. Što se tiče predstavnika srpske nacionalne manjine, oni će na izbore za 72 zastupnika.

Dvoje svojih predstavnika biraju za Skupštinu Sisačko-moslavačke županije, jednog za gradska vijeća Hrvatske Kostajnice, Petrinje i Siska te dvoje za općinska vijeća Hrvatske Dubice i po jednog u općinama Majur i Sunja.

Što se tiče Skupštine Karlovačke županije, birat će se jedan vijećnik, kao i za gradska vijeća Ogulina, Slunja, Cetingrada, Josipdola te za Općinsko vijeće Lasinje.

U Koprivničko-križevačkoj županiji birat će se dva predstavnika za općinu Rasinje.

Za Županijsku skupštinu Bjelovarsko–bilogorske županije također se biraju dva predstavnika srpske nacionalne manjine, za gradska vijeća Daruvara i Garešnice po jedan, te za općinska vijeća Đulovac dvoje, a Končanice, Severina, Štefanja, Velike Pisanice i Velikog Grđevca po jedan.

Glasači srpske nacionalnosti na izbore će i u Primorsko-goranskoj županiji i to za dva predstavnika u Skupštini Primorsko-goranske županije i jednog u riječkom Gradskom vijeću.

U Skupštinu Ličko–senjske županije dolaze dva predstavnika srpske nacionalne manjine, u Gradsko vijeće Otočca jedan, kao i za općinska vijeća Brinja i Plitvičkih Jezera.

Birat će se i na području Virovitičko-podravske županije i to jedan predstavnik za Gradsko vijeće Orahovice i po jedan u općinska vijeća Crnaca, Čačinaca, Gradine, Lukača, Mikleuša, Nove Bukovice i Sopja.

U Požeško-slavonskoj županiji Srbi biraju jednog člana Županijske skupštine Požeško-slavonske županije, a u Brodsko-posavskoj po jednog u općinskim vijećima Garčina i Gornjih Bogićevaca.

Izbori se održavaju i na području Zadarske županije. Jedan predstavnik srpske manjine ide u Županijsku skupštinu, dvojica u Gradsko vijeće Benkovca, jedan Obrovca te po jedan u općinska vijeća Lišana Ostrovičkih, Polače, Vrsi i Zemunika Donjeg.

U Osječko-baranjskoj županiji birat će se po jedan predstavnik srpske nacionalne manjine u općinskom vijeću Ernestinova, Petlovca, Podgorača i Trnave, a u Županijsku skupštinu Šibensko-kninske županije trebaju ući dva predstavnika srpske nacionalne manjine te jedan u Gradsko vijeće Drniša.

Izbori, i to za troje predstavnika srpske nacionalne manjine, održat će se za Županijsku skupštinu Vukovarsko–srijemske županije i po jednog za općinska vijeća Bogdanovaca, Nijemaca, Tompojevaca i Tovarnika.

Po jedan predstavnik Srba birat će se i u Gradsko vijeće Vrlike u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Pule u Istarskoj županiji te u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Birat će i većina ostalih manjina. Primjerice, Romi u Međimurskoj, Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, Talijani u Primorsko-goranskoj, Mađari u Osječko-baranjskoj, Ukrajinci na području Vukovarsko-srijemske, kao i Hrvati, primjerice u općinama Borovo i Trpinja.

Da podsjetimo, broj članova predstavničkog tijela iz reda pripadnika pojedine nacionalne manjine (sukladno odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina) utvrđuje se tako da se udio pojedine nacionalne manjine u ukupnom stanovništvu te jedinice pomnoži s brojem članova predstavničkog tijela jedinice, a dobiveni broj zaokružuje se na cijeli broj bez decimalnog ostatka. Ako manjina koja sudjeluje u ukupnom stanovništvu jedinice s najmanje 5% ne ostvari pravo na zastupljenost u predstavničkom tijelu, ta manjina ima pravo na jednog člana predstavničkog tijela. Kod utvrđivanja rezultata izbora nadležno izborno povjerenstvo utvrđuje je li osigurana odgovarajuća zastupljenost nacionalnih manjina na provedenim izborima. Ako nije, broj članova povećava će se do broja koji je potreban da bi odgovarajuća zastupljenost bila ostvarena.

Iz Vlade podsjećaju da se na održanim redovnim lokalnim izborima birao ukupno 331 predstavnik nacionalnih manjina, odnosno hrvatskog naroda u predstavničkim tijelima. Izabrana su 232 člana, što znači da ih se na dopunskim izborima treba izabrati još 99 i to u 82 jedinice lokalne samouprave.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više