Novosti

Društvo

Za srp i čekić na Tuđmanovom postolju 4000 kuna ili zatvor

Zagrebački Općinski kazneni sud presudio je Filipu Drači kaznu od 4000 kuna jer je na postolju spomenika Franje Tuđmana nacrtao srp i čekić. Ako to ne plati, mogao bi završiti u zatvoru i to za štetu od 82,5 kuna!?

Large tudjman

Spomenik Franji Tuđmanu s Dračinim grafitom (foto Igor Šoban/PIXSELL)

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu Filip Drača osuđen je nepravomoćno na plaćanje 4 tisuće kuna kazne i tisuću kuna parničnih troškova zbog toga sto je u siječnju 2019. godine nacrtao srp i čekić na postolje spomenika Franji Tuđmanu, uz postojanje mogućnosti da zbog toga ode u zatvor na više od pola godine.

U presudi suca Mladena Žeravice stoji da će biti osuđen na rad za opće dobro ako ne plati ovaj iznos i ako se kazna potom ne uspije naplatiti putem prisile. No ako i to odbije, onda mu je određena zatvorske kazna od 200 dana. Radi se o jednom od rijetkih slučajeva u kojem je grafitiranje ili crtanje po imovini suđeno po kaznenim odredbama.

Štoviše, ovdje je Općinsko državno odvjetništvo od početka tražilo kaznu zatvora uz rok kušnje. Iako je Lina Budak, odvjetnica Filipa Drače, od prvog do završnog izlaganja tvrdila da se radi o politički montiranom procesu, sudac Žeravica odbijao je takvu interpretaciju, zabranjujući Dračinoj obrani da postavlja pitanja u tom smjeru.

Na početku današnjeg obrazlaganja presude, Žeravica je opet nastojao izuzeti politički kontekst, ističući da "nije ovdje riječ o spomeniku Tuđmanu, Jelačiću ili Holjevcu, niti se ovdje radi o grafitu", nego da je, po njegovom mišljenju, na djelu obično šaranje i ništa više od toga. Iznio je potom artistička opažanja o razlici između pravih grafita i Dračinog "vandalizma".

"Grafite možemo vidjeti duž Branimirove ulice u Zagrebu. Ostalo su zatražujući primjeri šaranja. Ako imate vremena prošetajte se po centru. Pojedinci rade na desetke tisuća kuna štete. Nema tu grafita, radi se o nečitkim potpisima, šaranju po privatnom i gradskom vlasništvu koje svi financiramo", rekao je sudac, i potom komentirao Dračin srp i čekić: "Riječ je o najobičnijem vandalskom šaranju iz osobnih frustracija okrivljenog kojemu nije bilo mjesta u javnom prostoru".

Na kraju obrazlaganja presude konstatirao je da zasad u zakonu ovakav oblik djela nije za zatvor, ali ako se nastavi s njime (misli na oštećenje imovine "šaranjem", op.a.) trebalo bi po njemu slati počinitelje tamo gdje im je mjesto, u zatvor. U ovom postupku oštećenik je bio Grad Zagreb, koji se u priču uključio nakon što mu je Općinsko državno odvjetništvo u veljači 2019. godine dostavilo poziv da kao vlasnik spomenika dostavi prijedlog za kazneni progon Filipa Drače. Grad se u vrijeme Milana Bandića ubrzo odazvao preko odvjetničkog društva Krsnik i Partneri. DORH je podignuo optužnicu, a Zagreb je utvrdio da počinjena šteta iznosi - 82,5 kuna.

No u ožujku ove godine odustali su od zahtjeva za naknadu minorne financijske štete, što je značilo određeni preokret. Na dan presude sudu su iz Grada još dostavili i "podnesak" u kojem piše da "se radi o beznačajnom djelu, odnosno da u konkretnom slučaju nema kaznenog djela, iako su ostvarena njegova obilježja, s obzirom na to da je stupanj počiniteljeve krivnje nizak, da su posljedice neznatne i da ne postoji potreba da počinitelj bude kažnjen".

U širem kontekstu, očigledno se radi o nastojanju nove gradske vlasti da promijeni praksu iz vremena njihovih prethodnika, koji su neobično marno ušli u ovaj postupak kao "oštećena" strana. Podnesak, međutim, nije imao nikakvog utjecaja na presudu; on čak danas nije ni pročitan. Pitanje je zašto gradske vlasti ranije nisu reagirale sa sličnim dopisom ili s odustajanjem od bilo kakvog progona Drače, čime bi ostavile DORH kao nositelja optužbe da sam sudjeluje u ovoj raboti.

Primjerice, prije samo tri dana, na zadnjem ročištu uoči presude, punomoćnica grada iz odvjetničkog društva Krsnik i Partneri, "pridružila se završnom govoru zamjenika Općinskog državnog odvjetništva" koji je u tom govoru za Draču tražio zatvorsku kaznu, uz dodatak da grad "ne postavlja imovinsko pravni zahtjev u ovom postupku". Zapisnik s tog ročišta pokazuje da je ODO predložilo uvjetnu kaznu zatvora od 8 mjeseci s rokom kušnje od 2 godine.

Izvjesno je da će pravna zastupnica Filipa Drače žaliti na ovakvu presudu. Odvjetnica Budak, kojoj su tijekom suđenja bila zabranjena pitanja o političkoj pozadini optužnice, u zadnjoj je raspravi poručila da se "Putin ne bi sramio ovakvog postupka".

Upitan što je stajalo iza ljutnje i revolta koji su ga ponukali da srpom i čekićem ukrasi postolje Tuđmanovog spomenika, Drača je na istoj raspravi rekao da je prolazeći pored spomenika u jednom trenutku zaključio da bi "srp I čekić mogli predstavljati revolt za sve ono loše što se događalo u zadnjih 30 godina i u našoj zemlji, a i šire, te da njegova generacija živi lošije od prijašnje".

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više