Novosti

Politika

Za vrijeme NDH pobijeno je 80 posto Židova

"Izgledao je kao nepregledni napušteni kompleks, onda su se počeli pojavljivati skeleti, probali smo razgovarati s njima, mislili su da ih provociramo. Tek kad sam rekao: 'Ne bojte se, ljudi, ja sam pukovnik sovjetske armije i ja sam Židov. Došli smo vas spasiti', tada su pale sve ograde"

Large holokaust

S obilježavanja dana obljetnice Holokausta (foto Željko Hladika/PIXSELL)

U organizaciji Antifašističke lige RH, Documente – Centra za suočavanje s prošlošću i Srpskog narodnog vijeća, u četvrtak je u Zagrebu održana spomen šetnja u centru grada povodom dana kada je Crvena armija, 27. januara 1945. godine, oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj, koji se obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta.

Počevši od Praške ulice, na mjestu gdje je do 1941. bila sinagoga, a danas samo spomen-ploča, šetnja se nastavila do hotela Dubrovnik, nekad hotela Milin, preko Jurišićeve i Martićeve do Tomašićeve ulice, završno sa Trgom žrtvama fašizma.

Sanja Zoričić Tabaković, predstavnica Koordinacije židovskih općina Republike Hrvatske, kazala je da je sinagoga bila simbol zajednice kojoj je pripadala, a koja je u to vrijeme bila velika i jaka. Izgrađena je 1867. godine, a ustaške vlasti su je sravnile sa zemljom početkom 40-ih.

- Rušenje sinagoge simboliziralo je nestanak te zajednice. Kada je završeno 1942. godine u Zagrebu gotovo da nije bilo više članova židovske zajednice - kazala je Zoričić Tabaković, podsjetivši da je za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske pobijeno 80 posto židovske zajednice s tog teritorija.

Šetnja se potom nastavila prema nekadašnjem Hotelu Milinov, danas poznatom kao hotel Dubrovnik. Kako navode članovi Documente, trgovac Svetozar Milinov izgradio ju je na uglu Trga bana Jelačića i Gajeve ulice, gdje je bila Kuća Hatz, u vlasništvu također ugledne trgovačke porodice. Milinov je, po projektu Dionisa Sunka i Rudolfa Jungmana, koji je otvoren 1930. godine, izgradio hotel. Porodica je stradala u Drugom svjetskom ratu. Svetozara i četiri njegova sina – Vojislava, Đorđa, Kostu i Nikolu – ubili su ustaše na Jadovnom, a njegovu suprugu Milicu ubili su u logoru Slana na Pagu.

Povorka je odšetala i do Tomašićeve ulice, gdje je nekada živio spisatelj, prevoditelj i pravnik Hinko Gottlieb. On je prvo deportiran u logor u Kraljevicu , a zatim u koncentracijski fašistički logor Kampor na Rabu. Gottlieb je preživio Drugi svjetski rat, nakon čega je odselio u Izrael.

Na Trgu žrtava fašizma održan je kratak komemorativni program uz obraćanje predsjednika Antifašističke lige Zorana Pusića. Prema procjenama, kroz Auschwitz je prošlo milijun i tristo hiljada zatočeObinika, ubijeno je njih milijun i sto tisuća, od kojih su 960 tisuća bili Židovi, kazao je Pusić.

- Iako su sve te informacije o Auschwitzu postojale, izviđačke jedinice Prvog ukrajinskog fronta naletjele su na Auschwitz slučajno. Prema svjedočenju sovjetskih vojnika "to je izgledalo kao nepregledni napušteni kompleks tvornica, baraka..., onda su se počeli pojavljivati ljudi, skeleti, bez osmijeha, bez odgovora..., probali smo razgovarati s njima na ruskom, poljskom, njemačkom, jidišu..., mislili su da ih provociramo... Tek kad sam rekao: 'Ne bojte se, ljudi, ja sam pukovnik sovjetske armije i ja sam Židov. Došli smo vas spasiti', tada su pale sve ograde, oni su potrčali prema nama, pali na koljena, ljubili naše šinjele i zagrlili nas"', prepričao je Pusić.

Na kraju šetnje, na Trgu žrtava fašizma su položene ruže i kamenčići, uz stihove pjesme „Logorska molitva“ autora Antuna Barca, zatočenika koncentracijskog logora Stara Gradiška. U komemorativnoj šetnji su sudjelovali i predstavnici veleposlanstava Rusije, Njemačke, Norveške, Kanade i Izraela.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više