Novosti

Politika

Zahtjev Vladi: Ukinite PDV na donacije za Baniju

Zaklade Solidarna i Zamah uputile su otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću tražeći od Vlade da ukine plaćanje PDV-a na donacije u potresu stradalom stanovništvu

Large pomoc

Ilustracija (foto Nikola Šolić)

Zaklada Solidarna i partnerska Regionalna zaklada za regionalni razvoj Zamah uputile su premijeru Andreju Plenkoviću otvoreno pismo o politici Vlade vezanoj za oslobađanje od plaćanja PDV-a za donacije pri kriznom zbrinjavanju stradalih u potresu na području Sisačko-moslavačke županije. Povod za pismo je, kako kažu, nejasan stav Vlade oko tog pitanja.

Zabrinuti smo zbog izbjegavanja Ministarstva financija, odnosno Vlade, da donese protokol za upravljanje humanitarnom pomoći kojim bi se izuzele od plaćanja PDV-a sve nabavke robe i usluga za krizno zbrinjavanje stradalih u vrijeme opravdanog proglašenja prirodne katastrofe, ističu u pismu.

"Kako se recentna Dopuna Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona vezano uz donacije za pomoć nakon potresa u Petrinji i SMŽ odnosi isključivo na poslovne subjekte koji doniraju vlastitu robu ili usluge ali ne i na sve druge donatore, niti na same stradalnike, u praksi to znači da ni jedinice lokalne samouprave niti neprofitne organizacije (zaklade, udruge) NISU oslobođene plaćanja PDV-a na robu (npr. kontejnere) ili usluge (npr. prijevoz i montaža) koje nužno trebaju nabaviti u svrhu zbrinjavanja stradalog stanovništva, a u okviru svojih programa krizne podrške građanima koja se temelji na donacijama. Povrh toga, PDV-a nisu oslobođeni niti sami stradalnici koji uz pomoć prijatelja i obitelji krpaju ušteđevine i posudbe da bi sami sebi nabavili kontejner ili mobilnu kućicu te time rasteretili državu ili bilo koga drugog u ovoj zahtjevnoj fazi masovnog hitnog zbrinjavanja", naglašavaju Solidarna i Zamah i dodaju da je nabava svake pomoći ogromna ušteda za proračun države.

Kažu da je od presudne važnosti da država ovakvu namjensku potrošnju ne opterećuje naplatom PDV-a nikome u lancu solidarnosti – od kupaca roba i usluga kojima se pomaže u vrijeme kriznog zbrinjavanja – počev od samih stradalnika do svih donatora. Ističu i da je neprimjereno da država, kojoj je u cijelosti moglo biti prepušteno zbrinjavanje stradalih jer joj je to i obaveza, prikuplja sredstva naplatom PDV-a onima koji su žurno reagirali pomažući sebi i drugim ljudima u potrebi.

"Zahtijevamo stoga da se hitno donese odluka o oslobađanju plaćanja PDV-a za sve stradale koji su se sami krenuli zbrinjavati kao i za organizacije koje posjeduju rješenje o pravu na obavljanje humanitarne djelatnosti. To je minimalna razumna odluka. Opravdano je i nužno osloboditi plaćanja PDV-a sve donatore, individualne ili grupne, uz prilaganje Izjave o svrsi nabavke robe ili usluga i Izjave krajnjeg korisnika o prihvatu. Donošenjem takve odluke, značajno više roba i usluga stiglo bi do stradalih i time im bitno pomoglo u tragičnoj situaciji koja ih je zadesila uslijed prirodne katastrofe čije posljedice trpe. Takav odlučan i jednoznačan iskaz solidarnosti Vlade RH s donatorima i stradalim građanima predstavljao bi značajan doprinos obnovi povjerenja u institucije vlasti", tvrde iz dviju zaklada.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više