Novosti

Kronika

Zaštita bijelih roda u Rasinji

Općina Rasinja i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije pokrenuli su projekt zaštite i očuvanja biološke i krajobrazne raznolikosti

Z7jid76tp1zqd7skk8gfkf5cp77

(foto Wikipedia)

Općina Rasinja i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije (JUUZP), pokrenuli su projekt zaštite i očuvanja biološke i krajobrazne raznolikosti. Cilj projekta, u kojega je uključeno nekoliko potkalničkih sela sa srpskim stanovništvom u okolici Koprivnice, zaštita je bijele rode. U okviru projekta koji se već provodi 9 godina, a koji financiraju Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti te županija Koprivničko-križevačka, u planu je izgradnja novih gnijezda za rode. Do sada je izgrađeno nekoliko desetaka gnijezda dok su svi vlasnici objekata na kojima se ona nalaze dobili propisanu novčanu naknadu.

- Ukoliko na krovu stambenog ili gospodarskog objekta kojemu ste vi vlasnik ili korisnik imate gnijezdo rode možete dobiti naknadu od 700,00 kuna po gnijezdu. Bijela roda je zaštićena s više zakona i propisa koji potiču na očuvanje staništa i potomaka.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više