Novosti

Politika

Zatvor za Bandića

USKOK je službeno pokrenuo istragu Milana Bandića, Slobodana Ljubičića, Petra Pripuza, još 13 osoba i dvije tvrtke

K7mm1fe4myjytsv9z9m0d9f38ui

(foto Pixsell)

USKOK je objavio priopćenje u kojem je objašnjena optužba koja se stavlja na teret zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, predsjedniku Uprave Holdinga Slobodanu Ljubičiću, vlasniku tvrtki CIOS i CE-ZA-R Petru Pripuzu te još 13 hrvatskih državljana i dvije pravne osobe. Sumnjiči ih se za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, utaje poreza ili carine, trgovanja utjecajem, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti i poticanja na trgovanje utjecajem.

U priopćenju se navodi da postoji osnovana sumnja da su Bandić, Ljubičić i Željko Horvat, posebni savjetnik gradonačelnika, po dogovoru i na zahtjev Pripuza, u namjeri da društvima članicama CIOS grupe pribave znatnu nepripadnu materijalnu dobit na štetu Grada Zagreba, autoritetom svoga položaja nalagali poduzimanje radnji radi dodjele poslova na zbrinjavanju otpada. Ostali okrivljenici poduzimali su naložene radnje, a sve skupa rezultiralo je preplaćenim uslugama zbrinjavanja otpada u visini od 2,4 milijuna kuna, za koliko je oštećena zagrebačka Čistoća, stoji u objašnjenju USKOK-a.

USKOK sumnja i da su se u razdoblju od ožujka 2006. do 19. siječnja 2012. godine Milan Bandić i Branko Mihaljević, direktor tvrtke Bamgrad, dogovorili za zamjenu zemljišta u vlasništvu Bamgrada na Peščenici sa zemljištem Grada Zagreba u Trnju. USKOK sumnja da je time tvrtki Bamgrad pribavljena materijalna korist na štetu Grada Zagreba, i to primjenom nepropisnog obračuna vrijednosti zemljišta te neosnovanim priznavanjem navodnih troškova društva Bramgrad projekt na lokaciji Leprovečka – Ivekovićeva i troškova koji će navodno nastati zbog preseljenja na lokaciju u Trnju.

Takve nezakonite radnje su provođene zajedno s Bandićem i Ines Bravić, pomoćnicom pročelnice Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba, koja je zadužena za rješavanje predmetne zamjene zemljišta između Grada Zagreba i društva Bramgrad projekt, i Koraljkom Rožanković Uremović, načelnicom Odjela za pravne poslove unutar Sektora za pravne poslove Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada. Zamjenom zemljišta s društvom Bramgrad projekt, Grad Zagreb je oštećen za najmanje 12 milijuna kuna, u kojem iznosu je pribavljena korist društvu Bramgrad projekt, stoji u priopćenju.

Treći dio istrage vodi prema Bandićevoj predsjedničkoj kampanji. Sumnja se da je nakon završene kampanje ostavio otvoren račun za prikupljanje donacija, na koji je stiglo više od 24 milijuna kuna do lipnja 2012. godine.

- Uplate primljene nakon održavanja izbora se, sukladno odredbama Zakona o porezu na dohodak, smatraju drugim dohotkom za koji je bio u obvezi podnijeti prijavu poreza na dohodak nadležnom poreznom tijelu, a što nije učinio do danas. Na taj je način izbjegao plaćanje ukupnog iznosa od 5.742.601,17 kuna, čime je na ime neobračunatih i neplaćenih poreza Državni proračun Republike Hrvatske oštetio za 4.866.611,16 kuna, a na ime neobračunatog i neplaćenog prireza proračun Grada Zagreba oštetio za 875.990,01 kuna, stoji u priopćenju.

Također postoji osnovana sumnja na počinjenje više kaznenih djela zlouporaba položaja i ovlasti i trgovanja utjecajem prilikom zapošljavanja više osoba u Gradu Zagrebu i u trgovačkom društvu Zagrebački holding d.o.o., osnivač kojega je Grad Zagreb, kao i prilikom korištenja službenih vozila Grada Zagreba.

USKOK je nakon svega zatražio istražni zatvor za 12 osoba o čemu će odluku donijeti Županijski sud tokom današnjeg dana.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više