Novosti

Kronika

Završna konferencija SNV-ovog projekta u Kninu: Najvažnija su nova poznanstva

Održana je konferencija povodom završetka 18-mjesečnog projekta ‘Učinkovita manjinska vijeća za više manjinskih prava’

Fkhl1ln7um35a7fa4fmpypljdp8

Sudionicima su podijeljene zahvalnice

U Kninu je 3. maja održana konferencija povodom završetka 18-mjesečnog SNV-ovog projekta ‘Učinkovita manjinska vijeća za više manjinskih prava’. Predstavnici organizatora i partnerskih organizacija, Projekta građanskih prava (PGP) iz Siska i Rehabilitacijskog centra za stres i traumu (RCT) iz Zagreba, u svojim su govorima naglasili razinu obučenosti koji su učesnici stekli tokom godinu i pol aktivnosti. Smatraju da je važna i činjenica da su se ljudi, naročito iz udaljenih krajeva Šibensko-kninske i Sisačko-moslavačke županije, koje su bile obuhvaćene ovim projektom, međusobno upoznaju i pronađu spremnost da zajednički nastupe i surađuju u borbi za svoja prava.

- Na početku projekta mnogi članovi manjinskih vijeća, pogotovo oni koji tu dužnost obavljaju po prvi put, nisu bili upoznati sa svojim zadacima i ovlastima vijeća, ali su na kraju to savladali. Štoviše, naučeno su mogli primijeniti i u praksi kad se ukazala mogućnost za pisanje projekata za natječaje koje je raspisala Vlada Srbije, pri čemu su povukli i određena sredstva - rekla je Jelena Nestorović iz SNV-a.

Kako je objasnila, SNV kao krovna organizacija manjinskih vijeća u Hrvatskoj nastoji što više biti u kontaktu s vijećima na terenu.

- Neka od polazišta bila su da svako vijeće ima svoj prostor i jednog zaposlenog koji bi odrađivao razne poslove. Dobar dio njih ima riješena ta pitanja, međutim, ima i onih, pogotovo u općinama i gradovima, koji nemaju takve radne uslove - rekla je Nestorović.

Dragana Knezić iz RCT-a rekla je da se vijeća moraju mijenjati budući da se mijenjaju i okolnosti u kojima djeluju.

- Vijeća su dio civilnog društva i zajedno s nevladinim organizacijama imaju važnu ulogu u jačanju prava manjina, i to ne samo nacionalnih, kao i u borbi protiv diskriminacije - rekla je ona.

Uvjerenje da su članovi vijeća osposobljeni za nove projekte izrazio je i terenski koordinator projekta Saša Ležaić, dok je njegova prethodnica s početka projekta, a sada zamjenica šibensko-kninskog župana Anja Šimpraga, rekla da su manjinska vijeća uvijek imala njenu podršku i da će je imati i ubuduće.

I ovog je puta više učesnika ukazalo na problem starosne strukture vijeća, zaključivši da bi se do narednih manjinskih 2019. godine trebalo privući dovoljno mladih koji bi postali novi vijećnici. U Kninu su, kao i u Sisku, podijeljene zahvalnice i primjeri finalnih dokumenata na USB-ovima koji će vijećima dobro doći u daljnjem radu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više