Novosti

Kronika

Zbogom nepoderivoj mehanizaciji

Ugasio se još jedan ekonomski gigant iz vremena Jugoslavije: Tvornica ‘Poljostroj’ iz Odžaka, čije mašine imaju i naši poljoprivrednici, otišla je u stečaj

5acnj8mg20gf9om9p3rvjc1seic

Mašine 'Poljostroja' tražene su u Hrvatskoj - balirka 

Stigao je tužan kraj velikog gospodarskog subjekta ‘Poljostroja’, jednog od mnogobrojnih simbola ekonomskog uzleta nekadašnje zajedničke države. Nakon 70 godina uspješnog rada i desetine hiljada proizvedenih poljoprivrednih mašina, prodanih po cijelom svijetu, čuveni proizvođač mašina i opreme za poljoprivredu ‘Poljostroj’ iz Odžaka završio je svoje poslovanje. Stečajni sudac ocijenio je da u skorijem vremenskom periodu vjerovnici ne mogu biti namireni, te je polovicom prošlog mjeseca donesena odluka o prekidu proizvodnje, a Razvojnom fondu Vojvodine dano je odobrenje da rasproda strojeve nekad uspješne fabrike.

Samo manji broj radnika će još neko vrijeme dolaziti na posao da se završe ugovorne obaveze, a nakon toga svi će morati na Zavod za zapošljavanje. Radnici ‘Poljostroja’ ostali su ogorčeni ovakvim razvojem događaja te ističu da ih je većina u ovoj firmi dosegla više od 30 godina radnog staža. ‘Poljostroj’ iz Odžaka bio je uspješan sve do 2006. godine kada je postao još jedna od firmi koja je završila u privatizacionom ciklusu. Novi vlasnik je iz privatizacionog fonda podigao kredit od četiri milijuna eura, ali proizvodnju nije modernizirao. Zbog nagomilanih problema, 2011. godine se pokreće stečaj ove fabrike, ali firma i dalje radi uspješno sa mnogobrojnim narudžbama robe iz cijelog svijeta. Sve donedavno ‘Poljostroj’ je prodavao mašine u desetak Evropskih, ali i azijskih zemalja.

Mnogi strojevi ‘Poljostroja’ se već nekoliko decenija nalaze i na povratničkim krajevima u Hrvatskoj, a većina poljoprivrednika za ove mašine kaže da su naprosto nepoderive. Nedavnim gašenjem pogona IMT-a u Rakovici, a sada i ‘Poljostroja’, nestaju i posljednji ostaci nekada nezaobilaznih faktora u poljoprivrednom razvoju nekadašnje zajedničke države iz vremena dok je poljoprivreda bila na puno većim razinama od današnjih. Očito je da se na ukupnom tržištu poljoprivredne mehanizacije puno toga mijenja i da dolaze neka drugačija vremena.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više