Novosti

Kronika

Zdravlje je najvažnije

Karlovački župan Damir Jelić ostavku je opravdao zdravstvenim razlozima. Političku podršku izgubio je zbog opredjeljenja za gubitničku HDZ-ovu struju

B5x47x6lidduca9xfke75fsw6cz

Damir Jelić (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Kao grom iz vedra neba, ovog ponedjeljka lokalni mediji objavili su vijest da je karlovački župan Damir Jelić (HDZ), bivši gradonačelnik grada na četiri rijeke, podnio ostavku. Jelić je ovaj čin obrazložio zdravstvenim razlozima.

- Upravo sam to čuo i to me jako iznenadilo. Ne bih želio da je Damir ikako bolestan, a posebno ne toliko da bi zbog toga morao podnesti ostavku. Znam ga još s kraja devedesetih kada je kao nastavnik hrvatskog jezika radio u krnjačkoj osnovnoj školi. Od ranije, ali i kao načelnik Općine ga pamtim kao korektnog čovjeka. Takav je bio i kao gradonačelnik Karlovca kada smo se sastajali kod bivših župana - rekao je Rade Kosanović, nekadašnji načelnik Općine Krnjak, bivši predsjednik VSNM-a Karlovačke županije i sadašnji koordinator u Srpskom narodnom vijeću.

Bilo je više nego primjetno da župana nema u javnom životu grada i županije posljednjih pola godine. Bio je šef Kriznog štaba Karlovačke županije na početku korona krize, no odstupio je kada je član štaba Nikša Antica, bio zaražen virusom te se povukao u samoizolaciju, koja je potrajala izvan propisanog roka. Od tada se u javnosti pojavio tek par puta. Opravdavalo se to radom na doktoratu na temu managementa lokalne uprave i samouprave.

Njegove poslove preuzele su zamjenice Martina Furdek Hajdin, koja ga je do kraja mandata službeno naslijedila i Vesna Hajsan Dolinar. Novosti su nekoliko puta neslužbeno o tome pitale njegovog zamjenika iz redova srpske nacionalne manjine Mirka Martinovića koji nam nije znao reći o čemu se radi već je odgovarao da župan uglavnom redovito navraća u ured.

Jelić je bio potpredsjednik HDZ-a za vrijeme Tomislava Karamarka, dakle tvrde desnice. U nedavnim unutarstranačkim izborima nije se javno izjasnio koga će podržati mada se znalo da će poduprijeti ekipu s desna za razliku od svojih stranačkih kolega iz županije. Još ranije je rekao da se više neće kandidirati za župana, a prije toga u aprilu je odstupio i s funkcije predsjednika županijskog HDZ-a. U kratkom saopćenju povodom povlačenja osam mjeseci prije predstojećih lokalnih izbora, stajalo je tek nekoliko rečenica.

- S današnjim danom podnosim ostavku na mjesto župana zbog zdravstvenih razloga. Daleko najveći dio mandata je iza nas. Zahvaljujem se svima na suradnji i s radošću mogu ustvrditi da je Županija potpuno stabilna. Postoji određeni financijski kapacitet koji je sačuvan za razvijanje budućih europskih projekata. Nadam se da smo ispunili Vaša očekivanja kao poveznica nacionalne i lokalne razine. Želim Vam mir i dobro. S poštovanjem, Damir Jelić.

- Župan je predstavljao stabilnost u politici Karlovačke županije. HDZ je na vlasti svih dosadašnjih 30 godina. Što će biti dalje drugo je pitanje. Ovaj me potez iznenadio, ali se nadam da će njegova zamjenica nastaviti istim putem, posebno kada se radi o srpskoj zajednici i rješavanju mnogih problema infrastrukture na područjima gdje Srbi žive - rekao je Dejan Mihajlović, načelnik Općine Krnjak.

U komentaru o Jelićevoj 13-godišnjoj vladavini gradom i županijom KA portal nije ga štedio.

- Nažalost, Damir Jelić je bio …antidemokratski nastrojeni autokrat koji slabo podnosi drugačije mišljenje, čvrstorukaš, makijavelist bez sadržaja i ideje osim one osnovne, kako ostati i učvrstiti se na vlasti. Usput je svoje privatne fiksacije, poput novootkrivene vjere u Boga, promovirao u poluslužbeni obrazac ponašanja civilne vlasti pod njegovom kontrolom. …Od Jelićeve vlasti Karlovčani su slabo profitirali, profitirala je berićetno tek uska klika. …iza Jelića će ostati 13 godina duga siva fleka, objektivno beznačajna epizoda u povijesti Karlovca. Hvala mu za ništa.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više