Novosti

Društvo

Zemlja čuda

Budući da turizam baš i ne pršti od znanstvenih otkrića ili tehničkih izuma, teško da smo na EXPO-u 2020 imali pokazati ponešto jače. Izložba je poslužila reklamiranju Hrvatske kao destinacije za odmor i atraktivnog nekretninskog tržišta za bjelosvjetsku višu srednju klasu

Large intrigator  lasi%c4%87

EXPO 2020 u Dubaiju (foto Marko Zirdum/PIXSELL)

Hrvatska kao zemlja inovacija, kreativnost kao okosnica nacionalnog duha u znanstvenom i privrednom pogledu – sukus je izlaganja premijera Andreja Plenkovića na svjetskoj izložbi EXPO 2020 u Dubaiju. Prvi je to put još od 2010. godine da RH na globalnoj smotri razvoja te znanstvene i ekonomske perspektive, međutim, posjeduje svoj paviljon. Predstavljeni smo zato sve samim vedetama inovativnosti čije figure imaju otkriti planeti s kim ima posla, akobogda i poslovanja, jer EXPO i trgovinske aktivnosti oduvijek idu skladno pod ruku.

Faust Vrančić tako je unaprijedio padobran, Andrija Mohorovičić otkrio diskontinuitet Zemljine kore, Nikola Tesla izumio izmjeničnu struju, Ivan Vučetić daktiloskopiju, Slavoljub Penkala penkalu, a Mate Rimac usavršio napajanje električnog automobila. I ne znamo jesu li posjetitelji manifestacije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima uočili historijski diskontinuitet u hrvatskom pronalazaštvu, ali Rimac se zacijelo osjetio usamljenim poput slučajno doletjelog padobranca. Plenković okupljenima ipak nije rekao da smo se u međuvremenu okrenuli ekonomiji usluga, zanemarili materijalnu proizvodnju i sjeli na rentu k'o bik na gmajnu.

A budući da turizam baš i ne pršti od fundamentalnih znanstvenih otkrića ili tehničkih izuma, teško da smo na EXPO-u imali pokazati ponešto jače. Izložba je u najvećoj mjeri poslužila reklamiranju Hrvatske kao destinacije za odmor i atraktivnog nekretninskog tržišta za bjelosvjetsku višu srednju klasu. Da je publici pak podastrta istina, čulo bi se štošta vjerodostojnije o današnjoj Hrvatskoj u kontekstu inovacija i kreativnosti – znanstvene, tehničke, privredne.

Tad se možda ne bismo imali razloga osjećati nelagodno zbog činjenice da prosječni naš izumitelj na ovom sajmu čudesa broji oko 200 godina. No trebalo bi preciznije objasniti što uopće radimo tamo, s izuzetkom Rimca koji bi se ubrzo mogao i potrošiti od pokazivanja raznoraznim velikodostojanstvenicima u ime Hrvatske. Trebalo bi kazati da je Hrvatska po Eurostatu na samom dnu po ulaganjima u R&D iliti istraživanje i razvoj u posljednjem desetljeću, ali vjerojatno se i ovakva predstava isplatila makar u svrhu grebanja za nešto svježih petrodolara usred opće krize.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više