Novosti

Kronika

Život majstora akvarela

In memoriam: Dugogodišnjim slikarskim radom Đorđe Petrović (1933 - 2015.) svrstao se među najbolje i likovne umjetnike regije

Daujmvd2xo6kq6igjlqeeuh3n23

Odgojio generacije učenika – Đorđe Petrović

U nedjelju je u Karlovcu, u 83.godini života, preminuo poznati akademski slikar Đorđe Petrović ( 08. 05. 1933 - 07. 06. 2015.). Sahranjen je, u prisustvu velikog broja građana, na karlovačkom pravoslavnom groblju u utorak.

- Svojim 62-godišnjim slikarskim radom, Petrović se svrstao među najbolje i najkvalitetnije likovne umjetnike na području Jugoslavije, a posebno u vrlo teškoj i zahtjevnoj tehnici akvarela, kazao je na oproštaju Milan Lapčić, voditelj Likovne sekcije karlovačkog pododbora SKD Prosvjeta.

Petrović je rođen u Srpskim Moravicama, u porodici željezničara. Nakon rata i pogiboje oca, obitelj živi u Karlovcu gdje Đorđe završava osnovnu i srednju školu. Talent za slikanje pokazao je odmah na početku školovanja. Prve poduke iz slikarstva prima od svog profesora, akademskog slikara Josipa Resteka, a od 1951. do 1953. član je Likovne sekcije Omladinskog kulturno-umjetničkog društva Dragutin Armando pod stručnim vodstvom akademskog slikara Alfreda Krupe. Sarađivao je i s Josipom Vaništom pa krajem 1953. godine kao talentirani slikarski amater priređuje prvu samostalnu izložbu. Dvije godine potom, 1955. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu i nakon četiri godine 1959. diplomira u klasi profesora Jerolima Miše.

Punih 40 godina, od 1960. do 2000. djelovao je kao likovni pedagog na mnogim karlovačkim školama. Najviše je radio s djecom oštećenog sluha i govora i poremećajima u razvoju. 1981. godine dobio je titulu Zaslužnog pedagoga Hrvatske. Radio je na poticanju radničkog amaterskog likovnog stvaralaštva i likovnih aktivnosti u karlovačkoj Prosvjeti. Sudjelovao je na više stotina samostalnih i kolektivnih izložbi od Vardara pa do Triglava, ali i u inostranstvu. Bio je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika i napravio je dvije grafičke mape: ‘Gomirje’ (2000. godine) i ‘Hram Svetog Nikole u Karlovcu’ (2004.). Brojna djela poklonio je raznim institucijama širom Jugoslavije, a i autor je loga Karlovačkog tjednika 1964.-1977. godine.

U izdanju SKD Prosvjeta, 1997. godine izašla je opsežna monografije o Đorđu Petroviću čiji su autori likovni kritičar Juraj Baldani i karlovački novinar Nikola Perić. Petrović je predstavljen u Likovnoj enciklopediji Jugoslavije iz 1987. kao i u Enciklopediji hrvatske umjetnosti. Po scenariju Ive Musića 2002. godine Hrvatska televizija je snimila desetominutni dokumentarac o slikaru. U izdanju Prosvjete 2012. godine, izašla je monografija o Đorđu Petroviću autora Borisa Vrge pod naslovom ‘Akvareli’.

Za svoje likovno i pedagoško djelovanje koje ja trajalo duže od 60 godina, umjetnik je više puta nagrađen. Majsku nagradu grada Karlovca dobio je 1985. godine, karlovačku nagradu za životno djelo Marijan Matković dobio je 1990., a nagradu SKD Prosvjeta Sava Mrkalj 2007. godine.

- Nažalost, iako su ga institucije srpske zajednice od devedesetih više puta predlagale za razne nagrade, a posebno za nagradu za životno djelo, prijedlog nikada nije bio prihvaćen što ukazuje na zaključak da nove vlasti od devedesetih nisu prepoznale ni pravilno vrednovale doprinos Đorđa Petrovića kulturi grada Karlovca i Karlovačke županije, rekao je Milan Lapčić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više