Novosti

Kronika

‘Злaтoкoсa’ у Бeoгрaду

Вртић из Бoрoвa прeдстaвиo сe у глaвнoм грaду Србиje: Излoжбa прeдстaвљa у Пeдaгoшкoм музejу причу o бoрoвскoм вртићу кojи oвe гoдинe слaви двaдeсeти рoђeндaн

Htoyzdhvj8q555b6a2mjwlvfolj

Klinci iz Borova na ulazu u muzej

U galeriji Pedagoškog muzeja u Beogradu, 23. oktobra je otvorena izložba likovnih radova dece iz Dečjeg vrtića ‘Zlatokosa’ u Borovu. Izložba predstavlja priču o vrtiću koji ove godine slavi dvadeseti rođendan, a njenom otvaranju prisustvovalo je trideset i dvoje mališana.

- Deo izloženih radova posvećen je obeležavanju 20 godina postojanja vrtića i na njima su deca oslikavala sam vrtić. Drugi deo izložbe čine radovi na kojima su deca slikala Borovo i nosi naziv ‘Borovo u dečjim očima’. Ostali radovi nastajali su u okviru dečije likovne radionice koja se u našem vrtiću održava već 19 godina - kaže direktorica ove predškolske ustanove Radmila Latas. Ideja za izložbu rodila se prošle godine kada su zaposleni u borovskom vrtiću posetili Pedagoški muzej i tom prilikom dogovorili saradnju.

- Ovo je mali korak, ali mislim da je veliki za ubuduće i iskreno se nadam da ćemo proširivati našu saradnju. Ona za nas znači povezivanje sa našim narodom, da vidimo kako neguju svoju tradiciju i kulturu, što je od izuzetne važnosti. Mi smo pedagoški, odnosno školski muzej koji sabira i čuva sve znanje kroz istoriju srpskog školstva tako da nam je od izuzetnog značaja svaki pomak i svaka borba za očuvanje naše tradicije i kulture - rekla je Nina Atlagić, kustos muzeja dodajući da radovi dece iz Borova odišu toplinom, verom i optimizmom.

- Za borovski vrtić i opštinu Borovo koja je njegov osnivač ovo je još jedan iskorak ka boljem povezivanju sa matičnom državom Srbijom, istakao je načelnik Zoran Baćanović, koji je izložbu i službeno otvorio. Dobrodošlicu borovskim predškolcima poželeo je i direktor muzeja Slobodan Vuksanović.

- Pedagoški muzej u Beogradu osnovan je 1896. godine. Osnivač ove ustanove je Grad Beograd, a po svojoj prirodi pripada đacima iz cele Srbije i dijaspore jer zbog njih i postojimo. Muzej ima svoju stalnu postavku koja prati istoriju školstva u Srbiji od Ćirila i Metodija pa sve do današnjeg dana. U sklopu muzeja je i ova galerija u kojoj se smenjuju razne izložbe, a najviše se radujemo kada ovde izlažu deca - kaže Vuksanović.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više