Novosti

Kronika

13. пут нa 13. oктoбaр

Tрaдициoнaлнa мaнифeстaциja ‘Брaнкoви дaни у Вукoвaру’: Oвe гoдинe je бeсeду o Брaнку Рaдичeвићу oдржao Ђoрђe Mилидрaг, прoфeсoр бoгoслoвиje из Срeмских Kaрлoвaцa

Iwjom5b83jlalnnssxzhehjmrqg

Mnoštvo na Dobroj vodi

Pored hrama Svete Petke na Dobroj vodi u Vukovaru, 13. oktobra je održan završni program Kulturne i duhovne manifestacije ‘Brankovi dani u Vukovaru’. Manifestaciju je pre 13 godina u čast srpskom pesniku Branku Radičeviću koji je često dolazio u Vukovar, rodni grad svoje majke Ružice, ustanovio pokojni protojerej-stavrofor Jovan Radivojević.

Ove godine je besedu o Branku Radičeviću održao Đorđe Milidrag, profesor Bogoslovije Svetog Arsenija Sremca iz Sremskih Karlovaca, a u programu su učestvovali Vukovarsko srpsko pevačko društvo ‘Javor’, mlađa folklorna grupa KUD-a ‘Sloga’ iz Vukovara, Etno grupa ‘Đurđevak’ iz Bobote, Plesna grupa ‘Venera’, Tamburaška sekcija KUD-a ‘Branislav Nušić’ iz Borova i recitatori srednje strukovne škole iz Vukovara. Pored hrama prvi put je upriličena izložba ručnih radova i starih predmeta koju su priredile članice udruženja ‘Seoska idila’ iz Ade, sekcije Svilen konac’ pododbora SKD ‘Prosvjeta’ iz Bršadina i udruženja ‘Pudarice’ iz Bijelog Brda.

- Cilj nam je očuvanje srpskog jezika i pisma, kulture, tradicije i saborovanja. Ovo je mali tračak proslave 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve jer su naša kultura, tradicija, umetnost i pisanje vezani za crkvu. O tome svedoči i Branko Radičević jer je i Dobra voda bila jedna od njegovih ljubavi - ističe protojerej-stavrofor Miljen Ilić, drugi vukovarski paroh i organizator Brankovih dana.

Po završetku programa dodeljene su nagrade ‘Ružica Radičević’ za literarne radove. Za ovogodišnji konkurs na temu ‘Sreća’ stiglo je 107 radova učenika osnovnih škola iz Vukovara, Borova, Bobote, Bijelog Brda, Bršadina, Trpinje, Markušice i Negoslavaca te radova srednjoškolaca iz vukovarske Gimnazije, Ekonomske, Strukovne i Tehničke škole ‘Nikola Tesla i Srednje škole Dalj.

Brankovi dani u Vukovaru počeli su 29. septembra programom mališana iz Dečjeg vrtića Vukovar 2, a u sklopu manifestacije održana je i Olimpijada starih sportova za decu i odrasle u saradnji s vukovarskim SDSS-om.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više