Novosti

Kronika

Četrnaesti ‘Brankovi dani’ u Vukovaru

Kulturna i duhovna manifestacija ‘Brankovi dani u Vukovaru’, u čast pesniku Branku Radičeviću čija je majka Ružica rođena u gradu na Dunavu i Vuki, pokrenuo je pre 14 godina pokojni prota Jovan Radivojević

Large brankovi dani

Pored hrama Svete Petke na Dobroj vodi u Vukovaru, 4. oktobra je održana 14. Kulturna i duhovna manifestacija ‘Brankovi dani u Vukovaru’ kojoj je, uz mnoštvo posetilaca, prisustvovao episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim.

- Ove godine smo zbog specifičnih okolnosti uslovljenih epidemijom koronavirusa, odlučili da umesto nekoliko programskih dana održimo jedan program, da kulturnim i duhovnim stvaralaštvom, uz pesmu, igru i druženje, upalimo voštanicu srpskom pesniku - rekao nam je protojerej-stavrofor Miljen Ilić, drugi vukovarski paroh i organizator manifestacije.

‘Brankove dane u Vukovaru’ u čast pesniku Branku Radičeviću čija je majka Ružica rođena u gradu na Dunavu i Vuki, pokrenuo je pre 14 godina pokojni prota Jovan Radivojević. Besedu o Radičeviću održala je Jadranka Radošević, savetnica-nadzornica za srpski jezik, koja se posebno osvrnula na pesnikovu povezanost s Vukovarom.

- Kad god je imao priliku, Branko je dolazio u Vukovar jer je u kući svog ujaka osećao majčin duh. Posebno ga je privlačila crkva Svete Petke na Dobroj vodi, a naročito se radovao mladima kad bi ih video u kolu - ističe profesorka Radošević. U programu su učestvovali recitatori-učenici osnovnih škola ‘Dragutin Tadijanović’, ‘Nikola Andrić’ i ‘Siniša Glavašević’ iz Vukovara, vukovarske Gimnazije i Srednje strukovne škole, Vukovarsko srpsko pevačko društvo ‘Javor’, Etno grupa ‘Đurđevak’ iz Bobote, Tamburaška sekcija KUD-a ‘Branislav Nušić’ i Tamburaški sastav ‘Dunavske zore’ iz Borova.

Na kraju programa proglašeni su najbolji radovi na konkursu ‘Ružica Radičević’, a ove godine učenici su ih pisali na temu ‘Kolevka’. Nagrađeno je ukupno 15 radova, iz svake škole po jedan te još po tri najbolja rada u konkurenciji svih osnovnih i srednjih škola. Među osnovnoškolcima najbolje radove napisali su Dimitrije Milinković iz ‘Bršadin’, Luka Medić iz ‘Ilača-Banovci’ i Anastasija Zelenković iz ‘Tenja’.

U kategoriji srednjoškolaca, za tri najbolja rada proglašeni su literarni radovi Sare Atlagić i Stefana Ilića iz vukovarske Gimnazije i Dejana Kojčinovića iz Ekonomske škole.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više