Novosti

Kronika

Дa млaди oстaну кoд кућe

У Eрдуту je зa три гoдинe рoђeнo вишe oд стoтину бeбa, у вртићу имajу 113 мaлишaнa, a oд 1. дeцeмбрa ћe бити зaпoслeнo 45 жeнa кoje ћe крoз прojeкaт "Зaжeли" бринути o стaримa

Large dragana 2

Pet miliona kuna za obrazovanje i decu – Jugoslav Vesić

Opština Erdut je obeležila Dan opštine i dan potpisivanja Erdutskog sporazuma kojim je 12. novembra 1995. godine završio rat i otpočeo dvogodišnji proces mirne reintegracije.

- Ovaj datum bi trebao da bude važan ne samo nama već i čitavoj Hrvatskoj pa i celoj regiji. Potpisan je mir i ništa od toga nije bitnije. Bilo je proslava nekih okruglih godišnjica na državnom nivou, a mi ju od 1998. obeležavamo svake godine – ističe načelnik Jugoslav Vesić. Proslava je zadnje dve godine ipak izostala zbog pandemije koronavirusa, ali se za to vreme, napominje Vesić, nisu "uspavali" već su pripremali nove projekte, pogotovo one iz EU fondova, kako bi stvorili bolje uslove za život svojih stanovnika. Njih je nažalost, sve manje. Od popisa 2011. do onog prošle godine, broj stanovnika je pao za 25 odsto, na 5.500 ljudi. Opštinske vlasti zato različitim merama nastoje da ih zadrže, pogotovo one mlade.

Izdvojeno je 5 miliona kuna za novorođenčad, vrtiće, školske obroke, prevoz učenika i studentske nagrade

- Pokušavamo da zadržimo mlade ljude kroz različite edukacije koje će im pomoći u poslu. Tako danas imamo veliki broj mladih poljoprivrednika koji se bave povrtlarstvom, voćarstvom, prodajom na kućnom pragu, ali i putem dostava. Kroz demografske mere mlade ljude pratimo od rođenja preko školovanja do zapošljavanja. Ulaganje u ljude nam je prioritet. Uz to želimo da naša opština bude zelena, zdrava i pametna – poručio je načelnik Vesić.

Više od 15 miliona kuna utrošeno je za gradnju i uređenje komunalne infrastrukture, izgradnju dečjih igrališta, domova kulture, parkova, javne rasvete, pešačkih staza, cesta i poljskih puteva. Za poboljšanje uslova za vaspitanje i obrazovanje te brigu o deci izdvojeno je 5 miliona kuna što podrazumeva naknade za novorođenčad, sufinansiranje boravka dece u vrtiću, besplatan školski obrok, sufinansiranje prevoza učenika i studentske nagrade. Tu su i subvencije za rad više od 70 udruženja u oblastima kulture, sporta, civilnog društva i verskih organizacija.

Od velikog značaja je projekat "Zaželi" kroz čije je tri faze na područje opštine Erdut stiglo deset miliona kuna. Komunalno preduzeće Čvorkovac sa svojih 48 radnika, realizovalo je niz projekata u području zbrinjavanja otpada i opremanja potrebnim vozilima u vrednosti 8,5 miliona kuna. Vesić je posebno istakao Preduzetničko-razvojni centar opštine Erdut u kojem je, osim onih za Opštinu Erdut, nastalo gotovo stotinu projektnih predloga za male poljoprivrednike i preduzetnike uz brojna besplatna savetovanja i edukacije.

- Rezultat projekata koje je PORC pisao za OPG-ove i preduzetnike je 12 miliona i 240 hiljada kuna. To su sredstva koja su iz raznih fondova direktno ušla u mala gazdinstva na području erdutske opštine – istakao je Vesić.

Za tri godine je rođeno više od stotinu beba, u vrtiću je 113 mališana, od 1. decembra će biti zaposleno 45 žena koje će kroz projekat "Zaželi" brinuti o starima. U planu su dnevni boravak za stare na obali Dunava, izgradnja kapaciteta za digitalni marketing, ekološko-edukativnog centra, "zelenih kvadrata" odnosno zgrade za stambeno zbrinjavanje mladih, izgradnja solarnog parka na mestu deponije smeća koja se sanira, projektna dokumentacija za sistem odvodnje i još puno toga.

Svečanosti u Domu kulture u Dalju prisustvovala je predsednica Skupštine Osječko-baranjske županije Ivana Bagarić koja je istakla dobru saradnju sa opštinom Erdut navodeći primer projekta besplatnog školskog obroka za sve učenike u Županiji u kojem Opština Erdut učestvuje sa 30 odsto. Dan opštine i godišnjicu potpisivanja Erdutskog sporazuma čestitala je i SDSS-ova saborska zastupnica Dragana Jeckov.

- Imali smo priliku da vidimo šta su rezultati politike mira, tolerancije i napretka. Videli smo demografske mere kojima je Opština Erdut pristupila vrlo ozbiljno i temeljito. Očekujemo da će one u budućnosti dati značajne rezultate. Ponosna sam što dve najznačajnije firme ili institucije u ovoj opštini, Preduzetničko-razvojni centar opštine Erdut i komunalno preduzeće Čvorkovac vode žene. Njihov uspeh je očigledan i zato im čestitam! – poručila je zastupnica Jeckov.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više