Novosti

Kronika

Урeђeњe Eрдутскe кулe

Aмбициoзaн прojeкaт Oпштинe Eрдут: Урeђeњeм кулe бићe пoвeћaнa њeнa aтрaктивнoст штo ћe привући вeћи брoj пoсeтилaцa

Large kronika str.8   erdutska kula

Delovi građevine koji nedostaju biće dograđeni

Erdutska kula koja predstavlja vizuelni simbol Erduta i čitave erdutske opštine, uskoro bi mogla biti još atraktivnija destinacija za turiste. Opština Erdut i Turistička zajednica opštine Erdut pokrenule su projekat obnove ovog zdanja iz 15. veka. Naime, pri kraju je projekat "Erdutska kula – izrada projektne dokumentacije za potrebe obnove kulturne baštine na području opštine Erdut" čiji je cilj da se stvore preduslovi za obnovu i stavljanje Erdutske kule u funkciju održivog razvoja turizma, a time i razvoja lokalne privrede uz očuvanje kulturnih vrednosti. Projekat je vredan milion i 130 hiljada kuna, od čega su 960 hiljada kuna bespovratna sredstva iz Evropskog fonda za regionalni razvoj.

- S obzirom na to da je Erdutska kula jedino zaštićeno kulturno dobro na području naše opštine i jedno od najznačajnijih kulturnih dobara na području cele Osječko-baranjske županije, nama je bio cilj da ovim projektom stvorimo kvalitetnu projektno-tehničku dokumentaciju, kojom ćemo u budućnosti aplicirati na neke druge pozive kako bi se pristupilo konkretnim radovima na kuli. Unazad dvadesetak godina puno dokumentacije je bilo izrađeno, ali ništa konkretno se nije radilo na kuli – kaže voditeljka projekta Sonja Klajić izrazivši nadu da će, nakon niza neuspešnih incijativa ovoga puta obnova kule biti realizovana. Zahtevan posao izrade projektno-tehničke dokumentacije preuzela je firma Core d.o.o. iz Dubrovnika koja ima iskustva sa objektima iz kategorije zaštićenih kulturnih dobara.

- Mi ćemo rekonstruisati delove kaštela koji su srušeni i koji se sada vide samo u naznakama po temeljima. Te delove ćemo dozidati. Što se tiče glavne kule u njoj imamo više slojeva, odnosno pregrađivana je višekratno tako da ćemo međuspratne konstrukcije izvesti od modernih materijala, uglavnom od čelika i drva. Putem stepeništa i jednog lifta moći ćemo izaći na svod kule s koje će biti divan vidikovac prema Dunavu – pojašnjava glavni projektant Željko Peković. Dodaje da će deo ostataka kule biti ostavljen kakav jeste, a mauzolej u podrumskim delovima kule biće arheološki istražen. Direktorica Turističke zajednice opštine Erdut Jovana Ilišević veruje da će obnovljena Erdutska kula doprineti još većem razvoju kontinentalnog turizma ovog kraja.

- Kula je srednjovekovna građevina, spominje se najčešće da potiče iz 15. veka - dakle srednjeg. Sazidana je na lesnoj terasi i omeđena Dunavom. Nigde nema zapisa ko ju je sazidao i zbog čega. Iz tog razloga se veruje da je bila vojno utvrđenje. Ona je jedno vreme bila grobnica čuvene porodice Adamović-Čeh sa kraja 18. i početka 19. veka, koja je bila vlasnik Erdutskog dvorca i Erdutske vinarije. Njihovi grbovi se mogu videti na ulazu u četvrtastu Erdutsku kulu – priča Jovana Ilišević. Kula je danas vidikovac na koji najčešće dolaze turisti prilikom obilaska vinskih podruma na području opštine Erdut, 11 malih vinara i velike Erdutske vinarije.

- Verujemo da će se uređenjem i adaptacijom kule povećati njena atraktivnost što će privući veći broj posetilaca koji dolaze zbog prirodnih lepota, verskog turizma, ali i gastro-ponude. Inače, od Erdutske kule kreće 226 stepenica zdravlja, u duljini od 2 km uz Dunava proteže se staza sa vidikovcima i izletištima sve do Aljmaša, a zatim do Bijelog Brda imamo 3 km planinarske staze – navodi direktorica Turističke zajednice. Zadovoljna je turističkim pokazateljima prema kojima je u preko 390 objekata i 160 raspoloživih ležaja prošle godine zabeleženo 1400 noćenja.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više