Novosti

Društvo

Po groblju razbijala - deca

Policija je kriminalističkim istraživanjem utvrdila da je ukrase na 70 grobova u Erdutu uništavalo troje dece

Large erdut borna jak%c5%a1i%c4%87

Nered na erdutskom groblju

Nakon što su meštani Erduta zaprepašteni vandalskim činom na mesnom groblju, gde su sa čak sedamdesetak grobova bili razbacani i polupani drveni krstovi, cvetni aranžmani i sve što se našlo na grobovima, proteklog vikenda su ostali u dodatnom šoku nakon što je policija utvrdila da su po groblju razbijala deca.

- Nedavni vandalizam na mesnom groblju u Erdutu počinilo je troje dece, mlađe od 14 godina, o čemu će policija da obavesti nadležno Državno tužilaštvo za mlade - saopštila je PU osječko-baranjska. Nakon policijskog uviđaja, utvrđeno je neviđeno uništavanje, kojim na sreću nisu oštećeni nadgrobni spomenici. Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je to kazneno delo počinilo troje dece mlađe od 14 godina. Zbog sumnje da su odgovorni za povrede mira pokojnika, uslediće i poseban izveštaj nadležnom tužilaštvu za mlade, istakli su u policiji.

Već prilikom prvog obilaska groblja i razgovora s meštanima, koji su došli da se uvere u kakvom su stanju grobovi njihovih bližnjih, načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić izrazio je uverenje da će počinioci biti ubrzo pronađeni, ali i strah da bi tako nešto moglo da bude delo maloletnika. To bi, kako je tada rekao načelnik, tek bilo strašno i šokantno.

Nažalost, sumnja se obistinila. načelnik, nakon što je sa saradnicima obišao groblje i razgovarao s meštanima čiji su porodični grobovi pretrpeli štete. Najveća tragedija u celoj situaciji je da su među oštećenima bila grobna mesta u kojima počivaju dve devojčice koje su 2019. godine, prilikom odlaska na školsku ekskurziju, poginule na odmorištu autoceste kod Novske, nakon što je na njih naleteo kamion.

- Za njihove porodice ovo je dodatni šok. Razgovarali smo s njima kako bi im bar pružili utehu i obećali pomoć, ukoliko im bude potrebna - naveo je prvi čovek Opštine Erdut.

Policija je svoj deo posla obavila krajnje brzo i profesionalno, međutim, rezultat ostavlja gorak okus u ustima tamošnjih stanovnika. Nadležne službe će u narednim danima obaviti neophodne radnje u skladu sa zakonom za prekršaje mladih, ali ostaje pitanje u kakvom društvu živimo, kakve generacije vaspitavamo i šta je uopšte mogao da bude motiv da neko divlja po groblju, mestu gde svaka osoba zdravog razuma dolazi s posebnim pijetetom.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više