Novosti

Kultura

Гужвaриjaдa у Дaљу

Спeцифичнoст трaдициoнaлнe мaнифeстaциje "Сajaм стaрих зaнaтa, oбичaja и гужвaриjaдa" у Дaљу je тaкмичeњe у прaвљeњу нajбoљe гужвaрe – трaдициoнaлнoг кoлaчa oд мaкa или oрaсa и дизaнoг тeстa, пoзнaтoг и кao штрудлa

Large gu%c5%bevarijada

Članice Udruženja žena i penzionera

Srpsko kulturno-umetničko društvo Branko Radičević iz Dalja, Opština Erdut i Turistička zajednica Opštine organizovali su 7. oktobra Dalju već tradicionalnu manifestaciju "Sajam starih zanata, običaja i gužvarijada", koja je i ove godine okupila veliki broj učesnika i posetilaca.

- Izuzetno sam zadovoljna Sajmom, pogotovo zbog bogatog kulturno-umetničkog programa pa smo tako među gostima imali Slovaka, Mađara, Hrvata, Srba i Bošnjaka. Multikulturalnost je kod nas uvek zastupljena, pa se ove godine predstavilo 13 društava – rekla je Jasmina Kolundžić, predsednica SKUD-a Branko Radičević iz Dalja.

Manifestacija je otvorena spletom dečjih igara u izvođenju najmlađe grupe KUD-a domaćina. Posetioci su imali priliku da uživaju u bogatoj eko-etno i gastro ponudi, od ribljih i mesnih specijaliteta do tradicionalnih kolača.

Specifičnost Sajma je takmičenje u pravljenju najbolje gužvare – tradicionalnog kolača od maka ili orasa i dizanog testa, u nekim krajevima poznatog pod nazivom štrudla. U konkurenciji 20 ekipa i pojedinaca, najbolju gužvaru imalo je novoosnovano Udruženje žena i penzionera Dalj, čija je predstavnica Jagoda Krstinić umesila najbolju gužvaru.

– U pravljenju gužvare nema posebne tajne; brašno, germa, malo vode oraha ili maka. Testo se razvuče i posipa, umota u štrucu i peče - otkrila je pobednica. Na Sajmu starih zanata i običaja svoju predstavljeni su stari predmeti, pa je tako pojedine od drveta predstavio Željko Grujić iz Borova naselja, istakavši da je sve njegovih ruku delo.

Kao i proteklih godina, svoj doprinos programu dali su učenici Srednje škole iz Dalja, pri kojoj deluje Učenička zadruga, koja je izložila različite vrste slatkog, bundeve, ukrasne tikvice, likere, daske za posluživanje i druge proizvode koje su učenici izradili.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više