Novosti

Politika

Vandalizam na pravoslavnim grobljima kod Nove Gradiške

Nakon uništavanja spomenika na pravoslavnim grobljima u Kovačevcu i Novoj Gradiški, u Mašiću je srušeno 18 nadgrobnih spomenika od kojih je dio razbijen. Policija poziva vlasnike da se jave radi odštete

Na pravoslavnom groblju u selu Mašić kod Nove Gradiške zabilježen je još jedan slučaj uništavanja nadgrobnih spomenika. Kako nam je ispričao Goran Nogić, tajnik u VSNM Brodsko-posavske županije, jedan od mještana otišao je na grob svoje majke i tamo vidio dvojicu mladića.

– Pitao ih je što tamo rade, a oni su odgovorili da "grilaju", na što ih je on potjerao. Kad su otišli vidio je zapaljenu vatru koju je ugasio, a onda i ukupno 18 srušenih nadgrobnih spomenika. Neki od njih su bili razbijeni. Mještanin je zvao policiju koja je stigla i napravila uviđaj i pokrenula istragu. Također su rekli da bi se oštećeni vlasnici trebali javiti u cilju određivanja štete i na osnovu toga terećenja počinilaca. To je do sada učinilo dvoje ljudi, ali je problem što su vlasnici grobova velikim dijelom u Srbiji - ispričao nam je Nogić, ističući da je ukupna šteta velika, jer samo kamen za ploču košta od nekoliko stotina do hiljadu eura, plus troškovi graviranja imena i postavljanja na grob.

Podsjetio je da je zadnjih godina ovo treći slučaj teških vandalizama na pravoslavnim grobljima u ovom kraju.

– Do sada je zabilježeno uništavanje spomenika na grobljima u Kovačevcu i u samoj Novoj Gradiški, a sada i u Mašiću gdje se groblje nalazi u šumi pola kilometra od glavne ceste. Ta su tri groblja zračnom linijom udaljena manje od pet kilometara, kaže Nogić. Na potezu je policija.

Klikom na fotografiju iznad teksta možete pogledati fotogaleriju.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više