Novosti

Društvo

Aкциja урeђeњa

Mjeштaни Вojaкoвaчкoг Oсиjeкa кoд Kрижeвaцa урeдили су стaрo прaвoслaвнo грoбљe из 18. стoљeћa кoje крaсe вриjeднa спoмeн-oбиљeжja. Риjeтки примjeрци сaкрaлнe aрхитeктурe гoвoрe o прaвoслaвнoj трaдициjи нa тoм пoдручjу

Large informator  akcija

Jedan od nadgrobnih spomenika

Pravoslavno groblje u Vojakovačkom Osijeku kod Križevaca jedno je od najstarijih u potkalničkom kraju. Prema dostupnim historijskim izvorima, većim dijelom habzburškim dokumentima, groblje se spominje još u prvoj polovini 18. vijeka kada je na mjestu stare drvene, bila izgrađena kamena crkva Sv. Nikolaja.

Ovo krajiško groblje krasi više od deset vrijednih spomen-obilježja starosti od 150 do 200 godina. Rijetki primjerci sakralne arhitekture govore o pravoslavnoj tradiciji. Sve do ove godine spomenici su bili uvelike zapušteni, dio ih je ležao u travi te bio pokriven zemljom i korovom. Zaslugom mjesnog stanovništva to se promijenilo. Osječki entuzijasti dali su tako sve od sebe da spomenici ponovo zablistaju u starom sjaju.

- Sve smo uradili sami. Dali pare, slobodno vrijeme i svoje ruke da se to obavi. Radi se o važnim spomenicima i ljudima kojima su podignuti. Kad čovjek dođe na groblje, iz spomenika može da nauči o historiji mjesta. Sramota da se dozvolilo da propadaju. Odlučili smo ih obnoviti i urediti. Moram priznati, bilo je to jako teško. Kad smo po nas trojica morali dizati dijelove nekih spomenika onda je jasno koliki je to bio napor. Možemo biti ponosni jer po drugim grobljima to nije slučaj - rekao je Dragan Vitanović, jedan od učesnika u akciji. Učestvovao je i njegov komšija Branko Vitanović.

- O kolikim se kulturnim vrijednostima radi, dovoljno govori sama činjenica da su natpisi na većinu spomenika pisani na dvije verzije ćirilice. Jednoj slavenosrpskoj ili ruskoj te drugoj koja se i danas koristi. Tu su još sama arhitektura, dizajn tih spomen-obilježja kao i materijali od kojih su izrađeni. Na nekima čak imate i fotografije pokojnika u starim narodnim nošnjama i mnogo drugih zanimljivih detalja. Namučili smo se ali je ipak vrijedilo - kazao je Branko.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više