Novosti

Kultura

Литeрaтурa нaрoду

Kрижeвaчкa грaдскa књижницa oбиљeжилa je у Вojaкoвaчкoм Oсиjeку 15 гoдинa библиoбусa

Large obljetnica biblioteka

Svečanost u PŠ Vojakovački Osijek

Gradska knjižnica Franjo Marković iz Križevaca, obilježila je u Vojakovačkom Osijeku 15 godina od osnivanja bibliobusne službe. Proslava ovog značajnog datuma priređena je u prostoru Područne škole Vojakovački Osijek gdje su učenici i učenice izveli prigodne recitacije. Svojim prisustvom događaj su uveličali predstavnici križevačke Gradske biblioteke, Koprivničko-križevačke županije te matične škole Ljudevita Modeca iz Križevaca zajedno s mještanima Vojakovačkog Osijeka. Bibliobusna služba na križevačkom području počela je sa radom 2009. godine na inicijativu sadašnjeg mjesnog učitelja Tihomira Pleše i sadašnje ravnateljice Marjane Januš Žulj.

Cilj ove pokretne biblioteke bio je učiniti dostupnost usluga posudbe knjiga stanovnicima križevačkih sela. Pritom se vodilo računa da se kod seoske djece potakne navika čitanja i razvije ljubav prema književnosti i nauci. O pokretnoj biblioteci biranim riječima govorila je ravnateljica Gradske knjižnice Franjo Marković.

- Cilj bibliobusne službe je dolazak u svako manje mjesto ovog našeg kraja gdje imamo potencijalne korisnike. Cilj je također da se stariji i nemoćni uključe i da budu naši članovi, da im dođemo čak na kućni prag. Isto tako osobe s invaliditetom. Imamo suradnju s Udrugom invalida te Udrugom slijepih i slabovidnih, gdje se zaustavljamo na kućnom pragu onih korisnika koji žele posuđivati zvučne knjige ili knjige uvećanog tiska - istaknula je Žulj.

- Stvorila se navika i djeca sad knjige posuđuju i u srpnju kad nema nastave. Za svoje selo Vojakovački Osijek mogu reći da je jako dobro prihvatilo bibliobus, ljudi su to jedva dočekali. Bibliobus ih okuplja jer kad dođu posuditi knjigu onda se i druže, može se osjetiti to zajedništvo i uvijek je pozitivna atmosfera. - kazao je Tihomir Pleša. Ove godine za potrebe bibliobusne službe nabavljeno je novo, tehnički modernije vozilo kojim se obilazi sveukupno 36 mjesta u kojima ima preko 900 članova.

Križevačka bibliobusna služba jedna je od mnogih osnovanih zadnjih nekoliko godina u cijeloj Hrvatskoj. Prva takva služba u Hrvatskoj i tadašnjoj Jugoslaviji osnovana je davne 1969. u gradu Rijeci od Gradske knjižnice Rijeka dok ju je hrvatska metropola Zagreb dobila 1976. godine, a Čakovec i Koprivnica 1979.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više