Novosti

Kronika

Poharano pravoslavno groblje u Kovačevcu

Vandalizam ovolikih razmjera na području Nove Gradiške nije se događao od početka dvije tisućitih

Large ng 3

Oštećeni nadgrobni spomenik

Nepoznati počinilac poharao je pravoslavno groblje u prigradskom naselju Kovačevac kod Nove Gradiške, na kojem je oštećeno ili uništeno 17 nadgrobnih spomenika i križeva.

- Prije nekoliko dana radnici komunalnog poduzeća kosili su travu i tada ništa nije oštećeno, već je to otkriveno uvečer 16. juna. Pozvali smo policiju koja je napravila uviđaj - rekao nam je predsjednik VSNM-a Nova Gradiška Goran Nogić, ističući da se često dešava da netko ošteti pokoji spomenik na groblju u Kovačevcu ili u samom gradu, ali da se vandalizam ovolikih razmjera nije događao od početka dvije tisućitih godina.

Vandalizme na groblju u Kovačevcu, ali i Vrginmostu gdje je netko uništio materijal za gradnju crkve, o čemu su Novosti izvijestile u prošlom broju, u izjavi za Novosti osudio je predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik Milorad Pupovac.

- Nikad mira. Uz sve nevolje kroz koje ova zemlja prolazi u zadnjih trideset godina i uz sve probleme s kojima se ljudi danas susreću, nikako da se shvati da Srbi u Hrvatskoj nisu problem, niti da su problem njihova ostavština, crkve ili groblja. Ali to što se to ne shvaća, očito je razlog što nema javne poruke od svih svjetovnih i crkvenih vlasti koje bi to trebale reći. S obzirom na teške riječi negativne kampanje koje se iz Sabora mogu čuti prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ne čudi me što se ovakve stvari događaju - rekao je Pupovac.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više