Novosti

Kronika

Kaкo дa жeнa пoкрeнe бизнис?

У Eрдуту ћe жeнaмa пружити свe oнo штo би им пoмoглo дa сe eдуцирajу и пoкрeну свoje пoслoвaњe

Iako je klima za razvoj ženskog preduzetništva danas nešto povoljnija nego ranije, žene se još uvek teže odlučuju za pokretanje vlastitog posla. Stoga je Preduzetničko - razvojni centar opštine Erdut (PORC) odlučio da osmisli projekat ‘Ženski biznis HAB’ kroz koji bi ekonomski osnažio žene koje se već bave preduzetništvom, a potencijalne preduzetnice bi potaknuo da uplove u preduzetničke vode. Projekat je vredan 354 hiljade eura, finansiran je iz programa prekogranične saradnje Interreg IPA CBC Hrvatska - Srbija 2014 -2020., a projektni partner PORC-u je Udruženje ‘Promocija zdravog života’ iz Sremske Kamenice u Srbiji.

- Činjenica je da se žene teško odlučuju na bilo kakav preduzetnički poduhvat. One su retko vlasnice preduzeća, a najčešće su nosioci porodičnih poljoprivrednih gazdinstava. Ženama nedostaju osnovna znanja za pokretanje preduzetništva i često nam se obraćaju. U PORC-u ćemo otvoriti jedan HAB, jezgro na koje će se naslanjati svi drugi centri koji će se baviti istom tematikom. Na taj način ćemo ženama pružiti sve ono što bi im pomoglo da se educiraju i pokrenu svoje poslovanje. Onima koje su već ušle u preduzetničke vode ćemo omogućiti da napreduju i razvijaju svoje preduzetništvo povezujući ih sa drugim ženama preduzetnicama kako iz bližeg, tako i iz šireg okruženja - kaže Bojana Orsić, direktorica PORC-a. Projektom koji će trajati do marta 2021. predviđene su raznovrsne aktivnosti koje su predstavljene na nedavno održanoj uvodnoj konferenciji u Dalju.

- Osnovaćemo prekograničnu mrežu sa Ženskim preduzetničkim centrom u opštini Erdut, a u tu svrhu planiramo renovirati gornji sprat zgrade PORC-a koji će biti namenjen ženama preduzetnicama. Kroz projekat ćemo nabaviti potrebnu IT opremu i nameštaj, organizovaćemo razne edukacije. Planiramo studijsko putovanje i razne druge promotivne aktivnosti. Prva aktivnost biće uređenje prostora i stvaranje uslova za održavanje edukacija - kaže Jelena Eklemović, projekt-menadžerka iz PORC-a, dodajući da su ciljna grupa žene preduzetnice, potencijalne preduzetnice s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-sremske županije u Hrvatskoj i Severnobačkog okruga u Srbiji.

Za njih će, prema rečima asistentkinje na projektu Jovane Ilišević, biti organizovane edukacije o fazama u poslovnom razvoju, promociji proizvoda i usluga i korištenju novih tehnologija dok će za žene, buduće preduzetnice biti organizovane edukacije na temu upravljanja malim i srednjim preduzećima, marketingom i promocijom. Podrška preduzetnicama u Novom Sadu i Srbiji je Udruženje ‘Promocija zdravog života’ iz Sremske Kamenice. Ovo udruženje je organizator međunarodne konferencije na kojoj se od 2017. godine jednom godišnje okuplja 250 do 300 žena iz regiona.

- Iz te konferencije proistekao je klub ‘Biznis na štiklama’ kroz koji promovišemo žene-preduzetnice i povezujemo ih s preduzetnicama iz okolnih država - kaže predsednica udruženja Sofija Bajić. Dodaje da će kao I partnerke iz Dalja, u Novom Sadu osnovati Ženski centar čiji će prostor i oprema biti na raspolaganju preduzetnicama. Ideju o pokretanju ovog projekta pozdravio je načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić.

- Žene su deo tima koji je dugo godina sa mnom. One su kvalitetni i dobri radnici, a mislim i da su hrabrije od nas muškaraca koliko god mi to teško priznali. Ovo je jedna dobra priča jer znamo da su žene teže zapošljiva grupa, a ovaj projekat će im dati vetar u leđa da se osnaže i pokrenu svoje privatne biznise - zaključuje Vesić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više