Novosti

Kronika

Пeтнaeст гoдинa пoдршкe

Eрдутски ПOРЦ je из eврoпских и дoмaћих фoндoвa пoвукao oкo 93 милиoнa кунa

Large porc dalj

Zgrada PORC-a u Dalju

Preduzetničko-razvojni centar opštine Erdut lokalna razvojna agencija d.o.o. već 15 godina je na usluzi poljoprivrednicima, preduzetnicima i obrtnicima, lokalnoj samoupravi i udruženjima na području opštine Erdut i šire. Za to vreme je, prema rečima direktorice Bojane Orsić, iz različitih evropskih i domaćih fondova za svoje korisnike povukao oko 93 miliona kuna.

- Prošle godine smo uspeli da uđemo u BOND, mrežu svih potpornih institucija u Hrvatskoj koja brine o edukaciji svih nas u potpornim institucijama, pruža nam dodatna znanja i veštine koje mi onda plasiramo u svoju okolinu. Što se tiče poljoprivrede, tu smo, usuđujem se reći, među prvih pet u Hrvatskoj – ističe Bojana Orsić dodajući da su u Centru kroz proteklih pet godina, za potrebe preduzetnika i poljoprivrednika napisali 79 projektnih predloga, od kojih je više od 80 odsto bilo iz oblasti poljoprivrede.

- Kroz te projekte povukli smo više od 11 miliona kuna. Smatram da je taj iznos dobar pokazatelj uspešnog rada jedne male organizacije koja, ovisno o periodu, ima četvero do petero zaposlenih – ističe naša sagovornica. Osim pisanja projektnih predloga, što je za korisnike s područja erdutske opštine potpuno besplatno, u PORC-u nude različite edukacije i savetovanja za finansije, računovodstvo i drugo.

Brojni su projekti koje je PORC aplicirao u ime svog osnivača Opštine Erdut, a jedan od najvećih je "Zaželi i (p)ostani zaposlena žena" čija je vrednost u tri i po godine provođenja oko 8 miliona kuna. Među značajnim projektima je i Voman Biznis HUB vredan 350 hiljada evra čiji je nosilac sam PORC. Reč je o projektu koji je realizovan kroz prekograničnu saradnju sa Udruženjem "Biznis na štiklama" iz Novog Sada s ciljem stvaranja uslova za ekonomsko osnaživanje žena. Kroz ovaj projekat opremili su svoje prostorije u zgradi nekadašnje stare škole u Dalju.

- Imamo 149 metara četvornih prostora i jednu veliku radionicu sa dovoljnim brojem računara za svakog polaznika te konferencijsku salu sa 100 sedećih mesta koja je opremljena sa svom potrebnom opremom kao što su projektor i platno, ozvučenje, video-zid itd. U tom našem habu smo dobili mogućnost da se umrežavamo sa drugim potpornim institucijama. Nedavno smo imali goste iz Splita koji su želeli da čuju šta su naši mladi poljoprivrednici pisali u projektima koje smo za njih radili, imali smo radionice o društvenom preduzetništvu, dolaze nam gosti iz cele Hrvatske – priča Bojana Orsić.

Najnoviji projekat je "Kozmos - Kvalitetno obrazovanje za modernu osnovnu školu" koji će u iznosu od 530 hiljada evra finansirati Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Evropske unije s ciljem jačanja STEM veština u osnovnim školama. Nosilac projekta je Osnovna škola Dalj koja će biti modernizovana savremenom opremom i uspostavom vanjske STEM učionice, a partneri su Kulturni i naučni centar "Milutin Milanković" u Dalju, Nansen dijalog centar Osijek, Park znanosti iz Oroslavja i Nansen akademija iz Norveške.

PORC ima i katalog projekata na svojoj internetskoj stranici www.porc.opcina-erdut.hr, na koje će povodom jubilarnih 15 godina u narednom periodu podsećati i na društvenim mrežama, dok je za početak novembra planirana završna manifestacija.

- Zadovoljni smo postignutim, a ono što smo možda mogli bolje i na čemu ćemo raditi, to je saradnja sa civilnim sektorom. Razvoj civilnog društva i umrežavanje su od izuzetnog značaja. Pogotovo u ruralnim područjima gde manjka događaja i inicijativa koje čuvaju ruralni prostor i život u njemu – zaključuje direktorica PORC-a Bojana Orsić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više