Novosti

Fragmenti grada

Gajba ideja

Klasični životni obrasci su trice i kučine u usporedbi s ambicijom da kreiramo poslovnu priču, da stvorimo i praktično plasiramo svoju poduzetničku ideju. Da uspijemo. To što je vrijednost ideje simbolički svedena na razinu pakovanja od šest piva, najmanji je problem

Large hajrudin

(foto Igor Šoban/PIXSELL)

Sjajne ideje mogu se pojaviti na najneočekivanijim mjestima, a uspjeh se može proizvesti iz optimizma, otpornosti i, doslovno, dobrog piva – tako poručuje reklamna kampanja imena "Gajba dobrih ideja", kreirana u svrhu promocije craft piva jednog domaćeg proizvođača. Ali i nečeg drugog, još važnijeg.

Pa nastavlja: "U javnom prostoru se poduzetništvo često gleda s negativne strane, nerijetko slušamo kako je netko morao staviti ključ u bravu i da je konkurencija nemilosrdna te da nema zdravog natjecanja na tržištu unutar iste branše. Taj stav kampanja Gajba dobrih ideja ostavlja sa strane i fokusira se na val pozitivnih priča." I još: "Želi se uključiti šira zajednica u val pozitivne energije jer ovo pivo je više od pića – ono simbolizira snagu suradnje, radost kreativnosti i potencijal poduzetničkih ideja." Provlači se kroz taj narativ i već poslovično neizbježna umjetna inteligencija, ali i mikro, mali i srednji poduzetnici u turizmu, ugostiteljstvu, uslužnim djelatnostima i OPG-ovima.

Čini se kako nitko i ništa – u tako sročenoj promidžbi, kreiranoj po profilu zemlje perifernog kapitalizma kojoj su dodijeljeni mjesto i uloga sukladni servisnoj ekonomiji u kojoj se malo toga proizvodi i izvozi – nije zaobiđeno. Start up poduzetništvo, stav u duhu tzv. pozitive, suradnja, kreativnost i zajednica. Reklo bi se sretan spoj kapitalističke kulture i konzervativnih vrijednosti upakiranih u ruho suvremenosti. A kakvi su snovi i kakve su ideje u podlozi tako bajkovito sročenog agitpropa?

Odgovore pronalazimo zavirimo li u arhiv nečeg što sebe naziva akademijom, namijenjenoj poslovnoj edukaciji za mikro, malo i srednje poduzetništvo koja se provodi u suradnji s jednim ovdašnjim privatnim visokim učilištem. Tako Jelena iz Sinja mašta da uzme kredit, napusti gradski život i pokrene prvu ekološku farmu alpaka u Lici. Sve kako bi donijela radost ljudima. Ili planovi Ane iz Đakova. Ona je navodno spremna dati otkaz, preseliti se u Istru i početi proizvoditi prvu organsku istarsku tjesteninu. Usput bi sve to snimala i plasirala preko YouTube tutoriala. A Ivan iz Zagreba? On bi pak uzgajao puževe. Kaže da mu je netko rekao da je tu "lova".

Eto, kada te obuzme duh poduzetničkog optimizma i motivira six-pack gajba dobrog piva, ništa nije teško. Sve je izvedivo. Odlučnost da se riješimo monotonije standardnog zaposlenja, spremnost da se upustimo u dužnički zagrljaj s bankama i otpičimo u seosku idilu, sve može. Klasični životni obrasci su trice i kučine u usporedbi s ambicijom da kreiramo poslovnu priču, da stvorimo i praktično plasiramo svoju poduzetničku ideju. Da uspijemo. To što je pritom vrijednost ideje – nekad, u starome svijetu, filozofske kategorije najvišeg ranga – simbolički svedena na razinu jednog pakovanja od šest piva, najmanji je problem. Samo pozitiva, samo vjera u poslovni uspjeh.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više