Novosti

Leksikon tranzicije

Poslovni anđeli

Ujedinjujući u sebi čiste odlike ideologije neoliberalnog kapitalizma i religijsko-svjetonazorskog konzervativizma, poslovni anđeli na dobar način oslikavaju i simboliziraju neke važne društveno-ekonomske trendove naše tranzicije

Large hajrudin

Europska konferencija poslovnih anđela održana je u Hrvatskoj 2016. (foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

POSLOVNI ANĐELI; naoko zavodljiv patetični termin kojim se nabacuje glazura na režim političke ekonomije kapitalizma. Susrećemo ga sparenog s naizgled benignim, štoviše prividno afirmativnim kategorijama poput poslovne edukacije i kulture, a lijepo se sljubljuje i s poduzetničkim inkubatorima te hubovima.

U agitprop naracijama suvremenog kapitalizma poslovni anđeli pokušavaju se profilirati kao ponešto različiti od klasičnih poduzetnika-investitora. Za ove druge znamo, oni raspolažu viškom financijskih sredstava koji su spremni uložiti u projekte s perspektivom poslovnog rasta i tendencijom daljnje oplodnje profita, sve s ambicijom da takvim biznis aranžmanima ostvare određenu korist/zaradu za sebe, u vidu kamata na zajam, dionica ili participacije u vlasničkom udjelu. Poslovni anđeli pak figuriraju kao iskusni mentori i prekaljeni savjetnici. Oni ohrabruju na donošenje poslovnih odluka uz preuzimanje tržišnih rizika, potiču spremnost da se investira u još nedovoljno istražene, a potencijalno profitno potentne sfere, sugeriraju da se pravovremeno izoštri poduzetnički njuh i prepozna gdje leže kapaciteti utrživosti...

Ovaj čudnovati termin svježijeg je datuma u našoj tranzicijskoj zbilji, pojačano cirkulira tokom zadnje decenije i sve vezano uz njega u većem dijelu javnosti, srednjostrujaškim medijima i politici uživa naklonost i unisonu podršku, često uz neprikriveno oduševljenje. Globalno i izvorno se inače povezuje s inicijativom za spašavanje američkog Broadway teatra krajem 1970-ih. Teško je ne uočiti simptomatičnu teološku konotaciju impregniranu u ovaj poetični termin. U židovsko-kršćansko-islamskoj tradiciji anđeo je duhovno biće najbliže bogu kojem služi i u ulozi je čuvara, ali i vjesnika-poslanika božjih poruka ljudima. Povežemo li tu izvornu religijsku semantiku pojma anđeo s drugom riječju koncepta za koji se ovdje zanimamo – poslovni, otvara se prostor za zanimljive konotativne interpretacije i zaključke.

Slijedom te putanje, a smjestivši ga u kontekst tzv. tranzicije, poslovni se anđeo ukazuje na društvenom horizontu kao božje stvorenje poslano kako bi ljudima posredovalo istinu povijesnog trenutka, narativ o tranziciji koja može i treba biti bolja ako je optočimo neospornim vrijednostima suvremenog kapitalizma, a to su poslovna inovativnost, biznis inicijativa, projektna maštovitost i menadžerska kreativnost, težnja ka tržišnoj kompetitivnosti itd.

Poslovni anđeli su i doslovno u ulozi svojevrsnih poveznica-premosnica. Ujedinjujući u sebi čiste odlike ideologije neoliberalnog kapitalizma i religijsko-svjetonazorskog konzervativizma, takvi "anđeli" na dobar način oslikavaju i simboliziraju neke važne društveno-ekonomske trendove naše tranzicije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više