Novosti

Politika

Uspješna stabilizacija SKD ‘Prosvjeta’

Znatno je smanjen dug, broj zaposlenih, troškovi telefona, zatezna kamata i troškovi ovrha, a plaće i obaveza se redovno isplaćuju. Ukupne nepodmirene obaveze od 2,5 miliona kuna smanjene su za petinu, rekao je na Skupštini generalni sekretar Slobodan Živković

Stabilizacija SKD ‘Prosvjete’ uspješno se provodi, zaključeno je na sjednici Glavne skupštine ‘Prosvjete’ održane 29. juna u Zagrebu čiji su članovi jednoglasno usvojili izvještaj o radu i financijski izvještaj za 2018. godinu.

Nakon obraćanja predsjednika Mile Radovića i ustanovljavanja kvoruma, izvještaj je podnio generalni sekretar Slobodan Živković. - Situacija na kraju 2018. znatno je bolja nego godinu dana ranije. Ukupni prihodi bili su 6.054.000 kuna, a rashodi 5.903.000 kune, što znači da je ostvarena dobit od 151.000 kuna što uz amortizaciju od 321.000 kuna znači 470.000 kuna više prihoda. Znatno je smanjen dug, broj zaposlenih, troškovi telefona, zatezna kamata, troškovi ovrha…, a plaće i obaveza se redovno isplaćuju. Ukupne nepodmirene obaveze od 2,5 miliona kuna smanjene su za petinu, rekao je Živković.

- U ‘Prosvjeti’ su 2018. djelovala 52 pododbora i četiri koordinacije sa 1.949 članova koji su platili članarinu, s tim da četiri pododbora nisu aktivna. Pododbori su ispunili planirane aktivnosti, a sve obaveze prema njima su ispunjene.

- ‘Prosvjeta’ se lani, zahvaljujući trudu i radu rukovodstva i najvećeg broja svojih članova, ali i solidarnosti i nesebičnoj pomoći drugih srpskih institucija u Hrvatskoj, u prvom redu Srpskog narodnog vijeća, uspjela očuvati, stabilizirati i stvoriti čvrste osnove kako bi kao najveća kulturna institucija Srba u Hrvatskoj nastavila svoju misiju započetu 1944. godine u Glini, rekao je generalni sekretar.

Naglasio je veliku aktivnost rukovodstva oko rješavanja imovinskih pitanja koja je ranije rukovodstvo zapostavljalo, pa su nekretnine u Preradovićevoj ulici 21-23 koje su vraćene Društvu zatečene u katastrofalnom stanju. - Zahvaljujući sredstvima Fonda za kapitalne investicije Srpskog narodnog vijeća od 134.000 kuna sanirali smo krov i spasili zgradu od daljnjeg propadanja. Iz tog fonda kasnije smo dobili milion kuna za uređenje tih prostora, na čemu se radi. Uskoro ćemo završiti dokumentaciju potrebnu za dobivanje sredstva od 1,5 miliona kuna od strane Ministarstva kulture, kako bi zgrada mogla biti stavljena u funkciju na korist organizacijskih dijelova ‘Prosvjete’ i drugih srpskih institucija. Radimo i na vraćanju u posjed, odnosno iseljavanju pojedinih pravnih osoba koje su uzurpirale dijelove zgrade, rekao je Živković, ističući da su protiv nelegalnih korisnika podignute tužbe s ciljem njihovog deložiranja.

Kasnije je odgovarajući na pitanja naveo da traju istražne radnje po krivičnim prijavama protiv odgovornih za loše financijsko stanje društva, kao i da zahvaljujući opstrukciji pojedinih bivših rukovodilaca ‘Prosvjeta’ nije učestvovala na 24. Evropskoj smotri srpskog folklora koja je početkom juna održana u Beogradu, iako je već 15 godina članica Savjeta ove manifestacije.

- Naš mandat je bio usmjeren prema stabilizaciji stanja i možemo biti zadovoljni onim što je učinjeno u proteklih godinu u pol, rekao je potpredsjednik ‘Prosvjete’ Siniša Tatalović. Kad smo ga započeli, nismo bili sigurni da ćemo napraviti potrebne pomake, ali smo se uhvatili ukoštac s problemima. Nismo se bavili prošlošću; to smo ostavili nadležnim institucijama, a naš je cilj da do kraja dvogodišnjeg mandata ‘Prosvjetu’ stabiliziramo do kraja, kako bi novo rukovodstvo koje će biti izabrano 2020. moglo krenuti od nule. Osim toga, vjerujemo da bi za dvije godine zgrada u Preradovićevoj ulici mogla biti u funkciji, rekao je.

- Bez vašeg entuzijazma, ali i entuzijazma članova pododbora i organizacijskih jedinica ne bismo bili prepoznati u javnosti, a bitna je i velika podrška SNV-a i Kluba zastupnika SDSS-a, rekao je Tatalović, ističući da se u ranijem mandatu preferirala aktivnost pododbora, a da je umrtvljene aktivnosti na nivou cijelog društva. – Naši programi su kvalitetni i moramo nastojati da budu vidljivi i u drugim državama, a također se trebamo povezati sa srodnim društvima u zemljama u kojima djeluju srpske zajednice. Osim toga, trebamo i naše članove i javnost upoznavati s kulturom iz Srbije, rekao je Tatalović, napominjući i potrebu povećanja broja pododbora gdje ih još nema, a za njihov rad postoje pretpostavke.

Osim jednoglasnog usvajanja izvještaja o radu, jednoglasno je usvojen i izvještaj Nadzornog odbora koji je predstavila Jelena Nestorović.

Točka ‘razno’ koja je vremenski bila i najduža, bila je prilika da pojedini članovi skupštine najave aktivnosti svojih pododbora tokom ljeta, kao i da se naglasi potreba što češćeg druženja i kontakata između pododbora.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više