Novosti

Kratko & jasno

Слoбoдaн Живкoвић: Идeнтитeт кao мисиja

Зajeдничким рaдoм нaшe дjeцe и стaриjих улaжeмo снaгe дa oдржимo хистoриjски, културни, jeзични и вjeрски идeнтитeт Србa у Хрвaтскoj, кaжe гeнeрaлни сeкрeтaр СKД-a Прoсвjeтa

Large mini  3 %c4%86irilica

Kako ocjenjujete projekt podizanja stručnih kapaciteta namijenjen Prosvjetinim koreografima i folklorašima, koji je netom dovršen?

Projektom za ljude koji vode ansamble što djeluju u sklopu naših pododbora izuzetno smo zadovoljni, jer su njihova stručna vodstva oplemenjena novim kapacitetima i znanjima, a ona prethodna dodatno su unaprijeđena. Pored toga, bio je namijenjen i mladim perspektivnim igračima, koji će svoje voditelje jednom, s vremenom, možda zamijeniti. Njime smo ostvarili oko 90 posto planiranih ciljeva, a posebno sam zadovoljan time što su njime obuhvaćeni predstavnici gotovo svih regija u kojima imamo odbore koji se bave folklornim amaterizmom, osim onih u Baranji i Dalmaciji. No uz pododbore smo u projekt uključili samostalna umjetnička društva, ona koja rade nezavisno od Prosvjete, čime smo pokazali da nismo zatvoreni i da nam je cilj suradnja s drugim organizacijama naše zajednice, odnosno svima koji se bave očuvanjem kulturne tradicije i baštine Srba u Hrvatskoj.

Ovih dana započinju i Dani srpske kulture?

Količina i kvaliteta aktivnosti SKD-a su iznimne, pa će takvi biti i ovogodišnji Dani, kojima su teme veze Zagreba i Beograda. Započinjemo otvorenjem izložbe u Zagrebu, no manifestacija je zamišljena ambiciozno, s brojnim kulturnim i umjetničkim sadržajima koji će se odvijati u svim većim sredinama u kojima imamo pododbore. S ponosom mogu reći da će se ove godine različiti programi realizirati od istoka i zapada do sjevera i juga Hrvatske, a tako ćemo ubuduće nastojati raditi. Uvjeren sam u velik odziv publike i zanimanje ne samo srpske zajednice nego i šire, opće javnosti za pripremljene sadržaje ovogodišnjih Dana.

Prosvjeta sudjeluje i na sajmovima knjiga koji se u ovo doba održavaju u Zagrebu i Beogradu?

Beogradski Sajam jedna je od najznačajnijih kulturnih manifestacija regije, prostor na kojem se tradicionalno predstavljamo svojim izdavaštvom, a ove godine imamo priliku predstaviti i sami sebe: važno nam je pokazati što smo sve do sada uradili, ali i prezentirati buduće planove. I Interliber u Zagrebu za nas je važna manifestacija, na kojoj se iz godine u godinu predstavljamo izdavačkom djelatnošću.

Kako rješavate financijska pitanja?

Usporedo s programskim realizacijama ove, radimo financijske planove za sljedeću godinu: namjeravamo aplicirati na natječaje svih institucija koje nam i inače osiguravaju sredstva za rad, počev od Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH do različitih ustanova Hrvatske i Srbije. Sadržaji i programi koje namjeravamo realizirati dogodine, jasno, zahtijevaju i dodatan novac, a naš snažan zamah ne bi bio moguć bez SNV-ove podrške, zahvaljujući kojoj su pripremljeni Dani srpske kulture i projekt usavršavanja folkloraša.

I vas moramo pitati za komentar nedavno objavljenih rezultata posljednjeg popisivanja stanovništva?

Sad se već svakodnevno suočavamo s ljudima koji iz Hrvatske odlaze trbuhom za kruhom: trend rasta njihova broja je evidentan, a sada i evidentiran u tom popisu. No stalno ističem da se zahvaljujući izuzetnom angažmanu i snažnom entuzijazmu ljudi koji vode naše Prosvjetine pododbore taj trend ne primjećuje u tolikom obimu. Zajedničkim radom naše djece i starijih ulažemo sve snage u to da održimo svoju misiju očuvanja historijskog, kulturnog, jezičnog i vjerskog identiteta Srba u Hrvatskoj. U tom nam je smislu prioritet nastava na srpskom jeziku i ćirilici. Kroz različite programe potičemo roditelje da djecu odmalena uključe u jedan od tri nastavna modela, pa tako uskoro započinjemo s nastavom u Rijeci, Osijeku i Hrvatskoj Kostajnici, a nadamo se da ćemo je pokrenuti u Virovitičko-podravskoj te Ličko-senjskoj županiji. Broj osnovnoškolaca i srednjoškolaca koji pohađaju nastavu po modelu C je povećan, a ove smo godine realizirali pilot-projekt za učenike srednjih škola koji se pokazao odličnim, pa ga radi dobrih reakcija namjeravamo predstaviti kao redoviti. Konačno, pored dopisno-konzultativne nastave i stručnog usavršavanja nastavnika, nastojat ćemo nabaviti još didaktičkih sredstava i školske opreme koja pomaže đacima pri svladavanju novog gradiva.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više