Novosti

Kultura

Нoви мaндaт зa Влaдимирoв

Нaдaмo сe дa ћeмo мoћи узврaтнo угoстити пoдoдбoрe и KУД-oвe, рeклa je нoвa и дoсaдaшњa прeдсjeдницa Aнeтa Влaдимирoв кoja и у нaрeднoм мaндaту oстaje нa чeлу зaгрeбaчкoг пoдoдбoрa СKД Прoсвjeтe

Large skd zg 7

Odluka skupštinara bila je jednoglasna (foto Nenad Jovanović)

Aneta Vladimirov i u narednom mandatu ostaje na čelu zagrebačkog pododbora SKD Prosvjete, jednoglasno su odlučili članovi na izbornoj skupštini u prostorijama Središnje biblioteke Srba u Zagrebu. Za zamjenika predsjednika članovi su jednoglasno izabrali Milana Pavkovića.

Voditelji sekcija podnijeli su izvještaje o njihovom radu u prošloj godini. Tako je pod vodstvom Zorana Blanuše i Bojane Karlice folklorna sekcija, koja broji 17 članova, imala niz gostovanja, od Zadra, Italije Velikog Poganca i Garešnice do nastupa za dan nacionalnih manjina i slavu VSNM-a Zagrebačke županije. Uz dosadašnje koreografije uvježbavaju igre iz Leskovca, Šumadije i vranjskog kraja.

Po riječima voditeljice Lane Kovačević, likovnoj sekciji priključilo se šestoro novih članova, pa ih je sada 18. Održali su 39 dvosatnih radionica, organizirali dvije izložbe - skupnu sa 38 radova 17 autor(ic)a te izložbu radova Natalije Benko, a učestvovali su i na brojnim likovnim kolonijama.

Ivona Marić navela je 16 nastupa Zborhora tokom prošle godine, uključujući one na međunarodnim događajima kao što je konferencija Akcione grupe slavenskih manjina u Zagrebu te na Trnjanskim kresovima, Danu nacionalnih manjina Zagrebačke županije ili Regionalnom sajmu kulturne suradnje u Petrinji koji organiziraju SNV i Zaklada Solidarna. Sada imaju 21 redovnog člana, 15 žena i šest muškaraca, a zanimanje za njihov rad dokazuje podatak da je na audiciji od 12 kandidata primljeno četvoro.

Po riječima Branka Brkljača, muška pjevačka sekcija lani je ostvarila niz nastupa po cijeloj zemlji, među kojima na Danu nacionalnih manjina u Zagrebu, slavi VSNM-a Zagrebačke županije i skupu posvećenom ruskim narodnim nošnjama.

Financijski izvještaj pokazuje da je lani pododbor od Savjeta za nacionalne manjine RH dobio 25.000 eura od čega je najviše utrošeno na rad sekcije. Načelni plan rada za 2024. prihvaćen je jednoglasno. Očekuje se da će se pododbor, kad završe građevinski radovi, useliti u svoje prostorije. U suradnji s centralom SKD-a očekuju veću ulogu u organizaciji kulturnih događaja u Zagrebu.

- Moramo čuvati sekcije kao zjenicu oka, a nadamo se da ćemo moći uzvratno ugostiti pododbore i KUD-ove kod kojih smo gostovali - rekla je Aneta Vladimirov. Predloženo je da se nastavi s humanitarnim akcijama za članove koji su u potrebi te da budu dodijeljena priznanja zaslužnim članovima koji su u Prosvjeti dugi niz godina.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više