Novosti

Društvo

Obilježen 168. Teslin rođendan

Delegacija Srpskog narodnog vijeća položila je 10. jula vijenac na spomenik Nikoli Tesli obilježivši tako 168. godišnjicu rođenja tog velikog znanstvenika i izumitelja svjetskog glasa

Large tesla 5

Članovi delegacije SNV-a uz Teslin spomenik (foto Nenad Jovanović)

Delegacija SNV-a u, kojoj su bili generalni sekretar Saša Milošević, predsjednik VSNM-a Grada Zagreba Boris Milošević i voditeljica Odjela za kulturu Aneta Vladimirov, u srijedu su položili vijenac na spomenik Nikoli Tesli u centru Zagreba, obilježivši tako 168. godišnjicu rođenja tog svjetski slavnog naučnika i poznatog izumitelja srpskog porijekla.

Ove godine u Zagrebu i drugim gradovima više organizacija i udruženja obilježilo je godišnjicu njegova rođenja, kao i Dan Nikole Tesle – dan znanosti, tehnologije i inovacija u RH.

Dan ranije u Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle u zagrebačkom Tehničkom muzeju održan je program demonstracije znanstvenikovih pokusa, a uvečer je na zagrebačkim fontanama projiciran lik naučnika, što je postala gradska tradicija. Prijepodne je kod spomenika održan prigodan program uz polaganje cvijeća u kojem su učestvovali predstavnici udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost, kao i Instituta Ruđer Bošković i Grada Zagreba, a dodijeljene su i nagrade mladim kreativcima koji su tokom godine sudjelovali na radionicama u organizaciji Udruge.

Teslin rođendan obilježili su manifestacijom "Tesla Power of Lights" i u njegom rodnom selu Smiljan, a onda i u obližnjem Gospiću u kojem su 2021. nakon višegodišnjeg odbijanja postavili spomenik tom naučniku koji je 1992. bio miniran.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više