Novosti

Društvo

Vječni radio

Kolekcionar Dušan Cvetojević Didi predstavio je na izložbi "Ne bacajte radio kroz prozor!", postavljenoj do 12. marta u Francuskom institutu u Zagrebu, četrdesetak radio aparata od kojih je najstariji proizvod pariške firme Ducretet-Thomson iz 1929. godine

Large informator vje%c4%8dni radio  %c4%87irilica

Dušan Cvetojević Didi pokraj primjeraka iz kolekcije

Povodom Svjetskog dana radija i 100 godina rada Radio Pariza, u Francuskom institutu u Zagrebu održava se izložba starih radio aparata pod nazivom "Ne bacajte radio kroz prozor!" s naglaskom na aparatima francuske proizvodnje.  Na izložbi otvorenoj 13. februara koju će svi zainteresirani moći pogledati do 12. marta, zagrebački kolekcionar Dušan Cvetojević Didi predstavio je četrdesetak radio aparata od kojih je najstariji proizvod pariške firme Ducretet-Thomson iz 1929. godine.

- Tehnikom se bavim cijeli život i skupljam radio aparate 30 godina, pa sam stigao do brojke od 450. Ranije sam skupljao sve što se moglo, ali sam ipak filtrirao koje od njih ću zadržati. Od izumitelja na prvom mi je mjestu Nikola Tesla, on je izmislio radio, a ne Guglielmo Marconi. Kako mi je ovo 15. izložba, nastojao sam je podići na višu razinu, propagiranjem Hrvatske u kojoj je rođen Nikola Tesla koji je umro prije 80 godina, pa smo ga se sjetili i na taj način. Povodom 165. godišnjice rođenja Nikole Tesle imao sam izložbu u Klovićevim dvorima, a lani izložbu u Mađarskom kulturnom centru u kojem smo se dotaknuli mađarskog radija i Teslinog djelovanja u Budimpešti – kaže Cvetojević.

S francuskim ambasadorom dogovoreno je da se izložba održi u znaku Svjetskog dana radija, 12. veljače, proglašenog na prijedlog Španjolske u znak sjećanja na Radio Ujedinjenih naroda koji je osnovan 1946. godine. A prije sto godina radio stanica u Parizu počela je s probnim emitiranjima glazbe i vijesti. Izložen je velik broj aparata starih francuskih marki Ducretet i Marconi, ali i radio uređaja koje je proizveo RIZ (Radio industrija Zagreb), od kojih su neki nosili imena zagrebačkih kvartova poput Maksimira ili Savice, a tu su i radio aparati BU 357 u sedam boja. Izložen je i radio aparat "Šumadija", proizvod firme Radio Elektro Kragujevac, u opticaju od 1954. do 1962.

- Nisam znao za tu tvornicu i mislio sam da su se u Kragujevcu proizvodili samo automobili i naoružanje, priča nam Cvetojević koji je nastojao da izložba liči na prodajne salone kako su nekad izgledali, s obzirom da Francuski institut ima velike izloge pred kojima često zastajkuju znatiželjnici.

Želio je uputiti i poruku da se stara tehnika ne baca u otpad nego da se servisira i popravlja kao što je nekad bilo puno servisera za radio i TV uređaje. Danas je sve jeftinije i kratkotrajnije no bolje da bude i skuplje, ali da duže traje i da se može popraviti, kaže.

- Imam stare radio aparate koji su ispravni, ali na kojima se danas ne može slušati ultrakratko područje (UKV) jer imaju samo kratki i srednji val na kojem još i danas emitiraju neke stanice kao što je Radio Budimpešta, a po noći se mogu čuti i neke francuske i talijanske. Ni nabavka elektronskih cijevi za njih nije problem. Preko interneta se sve nađe, a cijene se kreću od jedan ili dva eura do nekih 10 ili 15. Štoviše, kako se s nekim radio aparatima mogu slušati stanice na UKV-u od 80 do 100 MHz, dok današnje imaju veću frekvenciju, moguće je i njih nadograditi, rekao je kolekcionar.

Podsjetio je na bogatu povijest i značenje radija preko čijih valova su emitirani čuveni govori De Gaullea, Churchilla i F.D. Roosevelta, kao i na brojne radio stanice pokreta otpora u Francuskoj, Češkoj i pogotovo u Jugoslaviji, kao i na podatak da su se radio uređaji u ona vremena proizvodili u preko 40 država. Tu su i brojne piratske radio stanice koje su emitirale program u međunarodnim vodama i prkosile zakonima, od kojih je najpoznatija bila Radio Carolina. Prve rock-n'roll pjesme Evropljani su mogli čuti upravo preko njih. Imale su opremu, a ljudi su donosili hranu i singlice. Radio Luxemburg koji su slušali naši muzičari i on je umnogome je utjecao na njih, priča Cvetojević koji je niz godina radio ka disk džokej i organizator koncerata, a sad se bavi ozvučenjima skupovima i kao takav je poznat u cijelom gradu i šire.

Kao što radio ima slavnu prošlost, ima i garantiranu budućnost. Uvijek će biti kolekcionara koji skupljaju stare radio i TV uređaje ili gramofone. Uostalom, prodaja gramofonskih ploča skočila je za 500 do 600 posto posljednjih nekoliko godina.

- Danas je radio sveprisutan i nikad neće izumrijeti jer se prilagođava – ima ga u satovima, mobitelima, na internetu, iako bih volio da ostane i u analognoj tehnologiji. Volim čitati novine, ali onda pustim da mi radio svira neku muziku - naglašava Cvetojević ili kako ga obično zovu Didi.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više