Novosti

Društvo

Gospodari svih valova

Davor Marić, član Vijeća za elektroničke medije, nije se izuzeo iz glasanja o dodjeli koncesije kojom je frekvencija 101 MHz pripala njegovom starom poznaniku

Large intrigator  tamara

Potvrdio je prirodu nekadašnje suradnje s dobitnikom na natječaju VEM-a – Miroslav Kutle (foto Igor Kralj/PIXSELL)

Priča o sumnjivoj odluci Vijeća za elektroničke medije (VEM), kojom je frekvencija nekoć kultnog zagrebačkog Radija 101 pripala tvrtki Ivana Jurića-Kaćunića, serijskog vlasnika i suvlasnika niza radijskih stanica, ovih je dana dobila svoj nastavak. Kako smo pisali u prošlom broju Novosti, na natječaj za dodjelu 15-godišnje radijske koncesiju na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije javilo se osam firmi, a od sedmero članica i članova Vijeća, njih šestero je glasalo za Jurić-Kaćunićevu nedavno osnovanu tvrtku Top radio d.o.o. Preostali glas otišao je tvrtki Zwei 01 d.o.o. u suvlasništvu poduzetnika Emila Tedeschija, odvjetnika Čede Prodanovića i radijskog voditelja Siniše Šveca.

Članovi VEM-a u tom su postupku ignorirali dokumentaciju ranije objavljenu u Nacionalu, koja ukazuje na to da je Jurić-Kaćunić više od deset godina služio Miroslavu Kutli, odbjeglom tajkunu i jednom od osnivača HDZ-a, kao paravan za skrivanje nezakonite koncentracije vlasništva na radijskom tržištu. Pritom se, piše najnoviji broj tog tjednika, najmanje jedan član VEM-a nije izuzeo od glasanja iako je bio u sukobu interesa. Riječ je o Davoru Mariću, koji je od 1995. do kraja 2011. bio suvlasnik, direktor i glavni urednik Radio Dalmacije, na čijem se čelu, makar nominalno, danas nalazi Jurić-Kaćunić. Prema objavljenim prepiskama i ugovorima, njih dvojica su tih godina navodno sudjelovala u prikrivanju Kutlinog vlasništva nad tom najslušanijom dalmatinskom stanicom. Dodajmo i da je Davor Marić 1993. godine, nakon slamanja štrajka pokrenutog zbog Kutlinog nasilnog preuzimanja Slobodne Dalmacije, postao zamjenik glavnog urednika tih novina, a u međuvremenu je magistrirao pod mentorstvom Marija Plenkovića, oca aktualnog premijera.

Iznerviran navodnim prelaskom Jurića-Kaćunića pod skute braće Petra i Zorana Pripuza, koji su se također bacili u radijski biznis, Kutle je potvrdio prirodu nekadašnje suradnje s dobitnikom na posljednjem natječaju VEM-a. Da Jurić-Kaćunić ne pada daleko od Kutle, u međuvremenu je pokazalo istraživanje Media Dailyja. Uvidom u registar Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, redakcija tog portala otkrila je da je Ivan Jurić-Kaćunić jedini vlasnik zaštićenih žigova Antene Zagreba, Narodnog radija, Extra FM-a, Gold FM-a, Entera Zagreb, Radio Dalmacije i Ultra FM-a, odnosno svih lakonotnih stanica za koje se godinama sumnja da su u skrivenom vlasništvu. U skladu sa zakonskim ograničenjem koje ne dozvoljava da isti vlasnik na jednom području ima više koncesija, Jurić-Kaćunić je, piše Media Daily, u međuvremenu vlasništvo nad većinom tih stanica formalno prepustio drugim osobama, a posljednje od njih, Entera Zagreb, "riješio se" uoči prijave na nedavni natječaj VEM-a. Međutim žig, odnosno cjelokupni brend te stanice, kao i svih ostalih nabrojanih, i dalje se nalazi u vlasništvu njegove tvrtke The Unique. Povezanost tih medija i njihovih vlasnika jasno je vidljiva i po adresama na kojima su registrirani – svi zagrebački radiji prijavljeni su na jednoj adresi, a svi splitski na drugoj.

O sumnjivoj dodjeli frekvencije oglasio se Thomas Alexander Thimme, vlasnik propalog Radija 101, kojem je 31. svibnja ove godine zbog nepotpune dokumentacije oduzeta koncesija. Thimme je na konferenciji za medije istaknuo da VEM svojom odlukom guši medijski pluralizam i podržava medijski monopol. Najavio je da će premijera Andreja Plenkovića i europske institucije obavijestiti o navedenim problemima, dodavši da je na sumnjivu dodjelu koncesija htio upozoriti i Ministarstvo kulture te medijskog regulatora, odnosno Agenciju za elektroničke medije. No to mu nije pošlo za rukom.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više