Novosti

Manjinski zastupnik

Tesla je priznat, ali što je s Milankovićem ili Matavuljem

Na Tvrđi u Osijeku postavljene su biste slavnih polaznika osječke Realne gimnazije, ali među njima nema svjetski priznatog znanstvenika Milutina Milankovića, kao što ga nema ni na širem popisu poznatih osoba koje su išle u tu školu, upozorio je Boris Milošević

Large tesla zagreb boris %c5%a0%c4%87itar

Godišnjica Teslinog rođenja obilježena je i u Zagrebu (foto Boris Šćitar/PIXSELL)

Nikola Tesla rodio se 10. jula 1856. godine u malom ličkom selu Smiljan. Pišu da je te noći grmjelo i sijevalo. Po Tesli se danas u Hrvatskoj nazivaju ulice u mnogim gradovima, škole, jedno veleučilište, domaće i strane tvrtke. Imamo i državnu nagradu za znanost, državno odličje. U Tehničkome muzeju u Zagrebu, koji nosi ime Nikola Tesla, nalazi se stalni demonstracijski kabinet Teslinih izuma. I u Smiljanu je uspostavljen Memorijalni centar nazvan po njemu, obnovljena je rodna kuća i pravoslavna Crkva sv. apostola Petra i Pavla gdje je kao paroh služio Nikolin otac Milutin - kazao je SDSS-ov saborski zastupnik Boris Milošević povodom godišnjice rođenja svjetskog znanstvenika.

Milošević je rekao da je 2014. i Sabor odlučio odati počast Tesli tako što je datum njegovog rođenja proglašen naučnikovim Nacionalnim danom.

- Tesla je, dakle, dobio svoj dan, i na kraju treba spomenuti da su građani Teslu predložili i izabrali da bude motiv bude na eurokovanici koja predstavlja Hrvatsku. Posebno se zadnjih godina Teslu nastoji brendirati kao kulturno dobro u Hrvatskoj. I to je dobro, Tesla kao svjetski priznat inovator i znanstvenik to zaslužuje i Hrvatska može biti samo na dobitku, a da je suprotno bila bi na gubitku - rekao je Milošević.

Podsjetio je da je bilo razdoblja kada je Tesla zbog svog srpskog porijekla bio nepoželjan. U Gospiću je bio miniran njegov spomenik, a njegova obnovljena verzija je godinama stajala u skladištu Ljevaonice umjetnina Akademije likovnih umjetnosti. Nakon gotovo 30 godina, Teslin spomenik je prije dvije godine konačno vraćen u Gospić.

- Tesla je predivan simbol spajanja Srba i Hrvata, pa i kad se postavlja apsurd pitanja o kulturnoj pripadnosti Nikole Tesle. Nije li Tesla najbolja potvrda hibridnog karaktera hrvatske kulture, nisu li zapravo sve kulture hibridne? - upitao je zastupnik.

Milošević je naveo da onaj položaj i priznanje koje ima Tesla, nedostaje za neke druge, jednako vrijedne. Jedan od njih je Milutin Milanković, geofizičar, klimatolog i astronom svjetskog glasa. Milanković je rođen u istočnoslavonskom selu Dalj na desnoj obali Dunava. U Osijeku je pohađao gimnaziju. Na Tvrđi u Osijeku postavljene su biste slavnih polaznika osječke Realne gimnazije, biskupa Josipa Jurja Strossmayera, nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga. Pohađao ju je i Milanković. Njegove biste nema. Nema ga ni na širem popisu poznatih osoba koje su išle u tu školu. U Hrvatskoj, osim u uskoj stručnoj javnosti, Milanković je gotovo zaboravljen - kazao je Milošević.

Dodao je da je i Simo Matavulj izbrisan iz hrvatske književnosti. Njegova bista je prije 30 godina uklonjena iz centra Šibenika i do danas nije vraćena. Među izbrisanima je i pisac Vojin Jelić, naveo je Milošević.

- Imamo još puno posla da bi se prema njima odnosili na način kako znameniti pojedinci to zaslužuju. Oni neće izgubiti ništa od svoje veličine, njihova djela ne možemo izbrisati, možemo samo mi kao društvo izgubiti - zaključio je Boris Milošević.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više