Novosti

Kronika

"Erdabovo" ide kući

Sedma kulturna manifestacija "Jesen u Erdabovu" održana u Dalju: Organizatori su objavili da će se sledeće godine manifestacija preseliti u rodnu kuću poznatog srpskog književnika Đorđa Ocića

Large 5

Čitanje iz Ocićevih knjiga

U organizaciji Kulturno-naučnog centra Milutin Milanković, i Udruženja Đorđe Ocić, 19. novembra u Dalju održana je sedma kulturna manifestacija "Jesen u Erdabovu". Delom je bila posvećena poznatom srpskom književniku Đorđu Ociću (1934 - 2008) a delom književnosti i kulturi uopšte.

U okviru ovogodišnjeg programa "Erdabovske jeseni" prvo je promovisana knjiga Srđana Orsića "Ulica Milutina Milankovića", a o knjizi je govorio Aleksandar Ilinčić koji je prisutne zainteresovao za čitanje, i to ne samo Orsićeve već i autobiografske knjige slavnog srpskog naučnika. Autor je, istakao koliko je Milanković cenio svoj zavičaj i voleo svoje Daljce. Nakon promocije knjige usledilo je prikazivanje kratkog filma čiji je autor novinar Slavko Bubalo. Kratki film nastao je prošlogodišnje virtuelne 6. "Jeseni u Erdabovu" predstavlja prikaz Ocićevog doma, porodice i ocrtavanje puta kojim Udruženje koje nosi njegovo ime i prezime namerava da ide. Iako je reč o kratkom filmu, u njemu je autor otvorio i neke značajne teme poput veze seljaštva i intelektualaca, važnosti nasleđa i zavičajnosti, očuvanju kuća i ognjišta, porodice, tradicije i kulture uopšte.

Nakon projekcije filma učesnici su čitali tekstove iz raznovrsnih odlomaka različitih dela Đorđa Ocića kao što su "Erdabovske zbirke", "Smrt u Erdabovu", "Suveniri" i druga. Na zadovoljstvo svih poštovalaca književnika, na kraju programa organizatori su svečano objavili da će se od sledeće godine manifestacija preseliti u rodnu kuću Đorđa Ocića što je bila želja od samog početka osnivanja Udruženja.

Poznatom srpskom književniku Đorđu Nešiću i ravnatelju Kulturno-naučnog centra Milutin Milanković, na dosadašnjem predanom radu u ime Udruženja Đorđe Ocić koje je preuzelo manifestaciju, zahvalila se predsednica Dejana Ocić, kćerka Đorđa Ocića.

"Jesen u Erdabovu" prvi je put održano 2015. godine kada je promovisan i zbornik tekstova s međunarodnog skupa "Povratak u Erdabovo", a nju je inicirao, osmislio i svih ovih godina vodio Đorđe Nešić koji je ne samo odličan poznavalac lika i dela Đorđa Ocića nego i njegov blizak prijatelj.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više