Novosti

Kultura

Сeлимa у пoхoдe

Tрaдициoнaлнa мaнифeстaциja "Сeлу у пoхoдe", кojу рeaлизуje Зajeдничкo вeћe oпштинa из Вукoвaрa сa циљeм прeдстaвљaњa бoгaтe прoшлoсти и трaдициje, oдржaнa je у Дaљу и Пoпoвцу

Large informator  selu u pohode popovac %c4%87irilica

Folkloraši u Popovcu

Tradicionalna manifestacija "Selu u pohode" koju realizuje Zajedničko veće opština iz Vukovara, održana je u Dalju. Cilj programa je predstaviti svako mesto, sa njegovom bogatom prošlošću, tradicijom, kulturom i običajima, kroz scenski nastup grupa ili pojedinaca. Posetioci su imali priliku da vide prikaz Kraljice, običaja, koji je u tom mestu obnovljen 2010. godine. Predavanje na spomenutu temu održao je istoričar Veljko Maksić, predsednik Odbora za kulturu i sport Zajedničkog veća opština. Običaj Kraljica izveden je u mesnom Doma kulture, u interpretaciji članova SKUD-a Branko Radičević.

– U Kraljice su obično išle devojke tokom leta, da bi se zaštitila polja. One pevaju, obilaze domaćinstva u selu i traže zaštitu od nevremena. Devojke su se oblačile u belo i pevale su određene pesme. Domaćinstva koja su primala Kraljice imala su otvorene kapije, a najatraktivnije je bilo tamo gde su bili devojka za udaju ili momak za ženidbu - rekla je Jasmina Kolundžić, predsednica daljskog SKUD-a. Maksić je podsetio da je "Selu u pohode" jedan od najdugovečnijih projekata na ovom prostoru, nastao sredinom 80-ih godina prošlog veka, na inicijativu Branka Kurucića, dugogodišnjeg predsednika vukovarskog KUD-a Sloga.

Zajedničko veće opština je u poratnom periodu preuzelo ideju manifestacije i krenulo da je realizuje. Napravili su pomak u smislu da nisu ograničeni na prostor nekadašnje opštine Vukovar nego se projekat realizuje i na području Osječko-baranjske županije. Namera im je da u mestima, u kojima nema značajnijih dešavanja, ožive kulturno-društveni život.

U ispunjenoj sali Doma kulture u Popovcu istoimeni program su otvorili članovi Folklornog ansambla Čuvari tradicije baranjskih Srba iz Belog Manastira, a osim njih u programu su učestvovali SKD Prosvjeta, pododbor Jagodnjak, Vokalno instrumentalni etno ansambl Đurđevak iz Bobote i KUD Ostrovo iz Ostrova.

Program je organizovan uz veliki angažman meštana Popovca čime su i ovoga puta pokazali slogu unatoč činjenici da, kao i većina mesta istočne Hrvatske, i Popovac beleži pad broja stanovnika. Organizatori manifestacije učesnike su nagradili zahvalnicama, a domaćini su se pobrinuli za posluženje.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više