Novosti

Društvo

Koнфeрeнциja o Mилaнкoвићу

Учeсници Meђунaрoднe кoнфeрeнциje жeлeли су дa укaжу нa нeмeрљив дoпринoс нaучникa свeтскoг глaсa

Large otkriven milankovi%c3%a5ev sun%c6%92ani %c6%92asovnik 1

Otkrivanje sunčanog časovnika

Članovi udruženja Milutin Milanković iz Beograda posetili su 16. decembra naučnikovu rodnu kuću u Dalju, gde je tom prilikom otkriven tzv. sunčani časovnik. Povodom sto godina od Milankovićeve reforme kalendara, Kulturno-naučni centar Milutin Milanković iz Dalja bio je domaćin poslednjeg dana Međunarodne konferencije "Sto godina novojulijanskog kalendara Milutina Milankovića" koja je u periodu od 14. do 16. decembra održavana paralelno u Beogradu i Dalju.

- Milanković je 1923. godine, na poziv Srpske pravoslavne crkve, na Vaseljenskom saboru u Carigradu boravio tri nedelje i u tom vremenu napravio reformu julijanskog kalendara, stvorivši do sad najprecizniji kalendar, koji u odnosu na tropsku godinu prednjači svega dve sekunde i koji će korekciju da zahteva tek nakon 40 hiljada godina. Kalendar je prihvaćen na Saboru, ali ga predlagači iz SPC-a i Ruska pravoslavna crkva nikad nisu primenili u praksi. Učesnici Međunarodne konferencije želeli su da ukažu na nemerljiv doprinos naučnika svetskog glasa, rekao je direktor KNC-a Đorđe Nešić. Gosti su imali priliku da razgledaju prostor KNC-a gde su upoznati sa stalnim postavom izložbe o liku i delu rođenog Daljca.

– Svečano smo otvorili Milankovićev sunčani časovnik, koji je pozicioniran ispred Kulturno-naučnog centra, autora prof. dr Milutina Tadića - rekao je Nešić. Profesor Beogradskog univerziteta u penziji, dr. Milutin Tadić je istakao da je Milanković uzor svima koji se bave egzaktnim naukama.

- Opštepoznato je da je Milanković, iako svetski naučnik, dugo godina bio zapostavljen, zaboravljen i nije bio prihvaćen. Cilj nam je da prikupimo što više dokumenata o Milankoviću, da ih uvrstimo u literaturu, predavanja i stručne skupove, kako bi Milankovića vratili u krilo srpskog naroda, naglasio je predsednik Udruženja Slavko Maksimović.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više