Novosti

Kronika

Koзмичкe "Струнe"

Прeдстaвљaњe књигe пoeзиje "Струнe" књижeвникa Ђoрђe Нeшићa oдржaнo je у прoстoриjaмa oсjeчкoг пoдoдбoрa СKД-a Прoсвjeтa. Oд 1985. гoдинe дo дaнaс Нeшић je oбjaвиo 11 збирки пeсaмa и joш нeкoликo књижeвних дeлa

Large 9

Autor Đorđe Nešić na predstavljanju knjige poezije

U prostorijama SKD Prosvjeta, pododbor Osijek, održano je predstavljanje knjige poezije "Strune" književnika Đorđe Nešića. Autor je predstavio i svoja tri prethodna književna dela "Prvi ciklus", "Rani radovi" te "Okapnice". "Strune", u izdanju Centra za srpske studije Banjaluka 2022. godine, je knjiga u kojoj nalazimo motive iz prirode, života i nauke, sadrži više ciklusa, i obuhvata potpuno nove pesme Đorđa Nešića koje do sada nisu nigde objavljene.

Nekoga će strune podsećati na gusle, a ovde su zapravo u pitanju kosmičke strune. To je ta veza s naučnikom Milutinom Milankovićem i neka veza s naukom, teorija struna jedna je od teorija o svemiru koja egzistira u tom nekom tumačenju svemira. Đorđe Nešić rođen je 1957. godine u Bijelom Brdu kod Osijeka. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu (grupa za jugoslovenske književnosti i srpskohrvatski jezik). Od 1985. godine do danas Nešić je objavio 11 zbirki pesama i još nekoliko književnih dela. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a prošle godine dobio je nagradu za životno delo Skender Kulenović-Književni vijenac Kozare. Pesme Đorđa Nešića zastupljene su u brojnim antologijama poezije, i uz Đorđa Sladoja, Blagoja Bakovića, Milosava Tešića i Rajka Noga spada su red najboljih savremenih pesnika u rimovanoj poeziji u Srba.

Po mišljenju mnogih Nešić spada u vrh pesništva srpske poezije. Član je Odbora SANU za dinamiku klimatskog sistema Zemlje i delo Milutina Milankovića. Upravnik je Kulturnog i naučnog centra Milutin Milanković u Dalju. Živi u Bijelom Brdu i u Somboru. Predstavljanju knjige Đorđe Nešića prisustvovalo je tridesetak članova i gostiju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više