Novosti

Kronika

Бaтрaнoвићeвa пoeтикa

Kњижeвнo-критичaрски скуп "Пoeтикa крaткe причe Срeтe Бaтрaнoвићa" уприличeн je у Mилaнкoвићeвoj рoднoj кући кao дeo мaнифeстaциje "Jeсeни у Eрдaбoву". Oргaнизaтoри су хтeли дa сe oдужe Бaтрaнoвићу кao рoђeнoм Дaљцу и знaчajнoм књижeвнику

Large 7

Brojni izlagači govorili su o književniku

Nakon prvog dela osmog "Jeseni u Erdabovu" posvećenog književniku Đorđu Ociću, održanog krajem septembra u njegovoj rodnoj kući u Dalju, sredinom oktobra je u Milankovićevoj rodnoj kući upriličen drugi deo manifestacije, književno-kritičarski skup "Poetika kratke priče Srete Batranovića".

Kulturni i naučni centar "Milutin Milanković" i Udruženje "Đorđe Ocić" kao organizatori su tako hteli da se oduže Sreti Batranoviću kao rođenom Daljcu i značajnom književniku čije stvaralaštvo još nije na pravi način vrednovano.

- Batranović je autor kratke proze, kratkih priča i ima sedam objavljenih knjiga sa 176 priča. Malo je književnih kritičara pisalo o njegovom delu, a mi smo okupili ekipu od 13 tumača. Pokušaćemo da sagledamo njegovo delo iz više aspekata i da o tome objavimo zbornik radova, što će, nadamo se, doprineti reafirmaciji ovog književnika – rekao je Đorđe Nešić, upravnik Milankovićevog centra.

Dejana Ocić, predsednica Udruženja "Đorđe Ocić" smatra da Batranovićeva dela zaslužuju pažnju šire javnosti.

- Sreto Batranović i moj otac su bili prijatelji iz detinjstva i mladosti, a povodom ovog skupa otkrilo se i da je u jednoj od Čika Sretinih priča opisan događaj koji ih je bratski povezao. Sada su povezani i ovom, erdabovskom manifestacijom – kaže Ocićeva.

Sreto Batranović je rođen 1936. godine u Dalju. Diplomirao je u Novom Sadu, a magistrirao u Zagrebu. Radio je kao učitelj i nastavnik u Dalju, Vukovaru, Osijeku i Bečeju, a od 1961. do 1991. godine kao školski savetnik. Prvu knjigu "Georgije Grk jaše na Voronježu" objavio je 1996. godine, a potom još šest knjiga kratkih priča. Poslednja knjiga je "Testament" sa izborom od 30-ak priča ovog autora. Danas kao penzioner živi u Novom Sadu gde je otišao 90-tih godina prošlog veka i od tada nije dolazio u Dalj.

Osim Đorđa Nešića i Dejane Ocić, na skupu su izlagali Milan Ivanović, Jaroslav Pecnik i Đorđe Balić iz Osijeka, Aleksandar Ilinčić, Gordana Pavić i Zoran Kojčić iz Dalja, Gordana Maletić i Rajko Lukač iz Beograda, Srđan Orsić iz Novog Sada, Goran Dakić iz Banja Luke i David Kecman iz Sombora.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više