Novosti

Kronika

Вaжнe нaгрaдe

Злaтну пoвeљу у кaтeгoриjи Рурaлнo-туристички прojeкти oднeo je Kултурни и нaучни цeнтaр Mилутин Mилaнкoвић, Дaљ, a брoнчaну пoвeљу у кaтeгoриjи Вински туризaм oсвojиo je OПГ Aлeксaндaр Хoрвaт - Винaриja Хoрвaт, Kнeжeви Винoгрaди

Large turizam popovi%c4%87   6 %c4%86irilica

Đorđe Nešić (drugi sleva) i Aleksandar Horvat (zadnji zdesna)

Nagrade "Suncokret ruralnog turizma Hrvatske" za 2021. godinu dodijeljene su na 5. Međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu održanom u Cavtatu, a između ostalih s područja Osječko-baranjske županije, Zlatnu povelju u kategoriji Ruralno-turistički projekti odneo je Kulturni i naučni centar Milutin Milanković, Dalj, a brončanu povelju u kategoriji Vinski turizam osvojio je OPG Aleksandar Horvat - Vinarija Horvat, Kneževi Vinogradi.

Osječko-baranjska županija, između ostalih potpora, odobrava i izravne potpore za razvoj turističke infrastrukture, naročito smeštajnih kapaciteta, kao i za druge kvalitetne projekte. Na taj način potiče razvoj i ostvarivanje dobrih turističkih rezultata a turistički pokazatelji u 2022. godini već sada su na istorijskim razinama, tačnije iznad onih iz 2019. godine koja je bila izuzetno dobra. Uskoro počinje novi konkurs za najbolje aktere ruralnog turizma.

Ovom prilikom izdvajamo one koje su otišle u Dalj i Kneževe Vinograde. Zahvaljujući Kulturno-naučnom centru Milutin Milanković Dalj je postao središte tog dela Hrvatske za astrologe, klimatologe i naučnike iz područja fizike i matematike. Kulturno-naučni centar nalazi se u rodnoj kući Milutina Milankovića, svetski priznatog naučnika koji se između ostalog bavio fizikom, klimom, kako na Zemlji i na drugim nebeskim telima, astronomijom i ciklusima ledenih doba. U tom se centru nalaze brojni materijali o radu tog rođenog Daljca u čiju su čast dali ime jednom krateru na Marsu i jednom planetoidu.

Vino je pak esencijalni deo porodice Horvat kroz generacije. Aktivnom proizvodnjom u većim količinama kao i vinogradarstvom okrunili su izgradnjom vlastitog podruma i pogona. Vinarija nosi ime po Aleksandru, starijem sinu, vlasniku i enologu čija mladost, iskustvo i želja za znanjem obećava svetlu budućnost ove porodične vinarije. U postojećem kapacitetu većinom je zastupljena graševina, a slede ga rajnski rizling, cabernet sauvignon, cabernet franc i rose. Inzistiranje na kvaliteti od samih početaka vinarske priče oblikovalo je njihovu viziju budućnosti, a to je sistematsko širenje proizvodnog kapaciteta i ponude bez kompromisa na račun kvalitete vina.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više