Novosti

Kronika

Koзмичкe струнe

Нoвa збиркa пeсaмa Ђoрђa Нeшићa, књижeвникa из Биjeлoг Брдa, инспирисaнa je нaучникoм Mилутинoм Mилaнкoвићeм будући дa je Нeшић oд 2009. нa чeлу Kултурнoг и нaучнoг цeнтрa у Дaљу кojи нoси имe тoг вeликaнa свeтскe нaукe

Large ne%c5%a0i%c4%86

Miroslav Aleksić i Đorđe Nešić

U organizaciji pododbora SKD "Prosvjeta", u Vukovaru je predstavljena nova knjiga poezije "Strune" Đorđa Nešića, književnika iz Bijelog Brda, objavljena ove godine u izdanju Centra za srpske studije iz Banjaluke. Zbirka sadrži pet ciklusa od kojih su prva dva inspirisana Milutinom Milankovićem budući da je Nešić od 2009. godine na čelu Kulturnog i naučnog centra u Dalju koji nosi ime velikana svetske nauke.

- Nekome će prva asocijacija biti guslarske strune, ali ovde su kosmičke strune u pitanju. To je ta veza s Milankovićem i naukom. Teorija struna je jedna od teorija koje egzistiraju u tumačenju porekla svemira – pojašnjava autor dodajući da je reč o potpuno novim, dosad neobjavljenim pesmama. Književnik 

Miroslav Aleksić iz  Novog Sada, pomoćnik upravnika Biblioteke Matice srpske, smatra da je nova Nešićeva knjiga "vrh njegovog pevanja po kojem je danas prepoznatljiv na savremenom srpskom književnom nebu".

- Osećaj za meru, izvanredna ravnoteža u pesničkom smislu i izbor motiva govore o jednom savršenom skladu u poeziji. U jednom nizu stražilovske niti u srpskoj poeziji, Nešić po mom sudu spada u vrh srpskog pesništva i red najboljih pesnika rimovane poezije, uz Đorđa Sladoja, Milosava Tešića, Rajka Petrova Noga i Blagoja Bakovića – zaključuje Aleksić. Knjiga, kako objašnjava autor pogovora, obuhvaća različite teme, od istorije srpske književnosti i pesama kosmičkih visina do pada u savremeni svet sa svim njegovim posrnućima, a zatim povratka putevima bilja i živog sveta, ali i vina kao neke vrste esencije bića i smisla postojanja.

Od 1985. godine do danas, Nešić je objavio 11 zbirki pesama i još nekoliko književnih dela. Dobitnik je niza značajnih književnih nagrada, a od septembra prošle godine i nagrade za životno delo "Skender Kulenović – Književni vijenac Kozare". Predsednik vukovarske "Prosvjete" Milenko Živković izrazio je zadovoljstvo što je njegov pododbor bio domaćin premijernog predstavljanja nove knjige Đorđa Nešića kojeg, kako je istakao, treba da čita i čuje što više ljudi.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više