Novosti

Kronika

Meдaљa зa Meсингeрa

Oдржaни виртуeлнo 13. Mилaнкoвићeви циклуси: Злaтнa мeдaљa зa изузeтaн дoпринoс прoучaвaњу дeлa Mилутинa Mилaнкoвићa и рaду Kултурнoг и нaучнoг цeнтрa у Дaљу дoдeљeнa je aкaдeмику Фeдoру Meсингeру из Бeoгрaдa

U Kulturnom i naučnom centru "Milutin Milanković" u Dalju, 11. decembra su održani 13. Milankovićevi ciklusi. Reč je o centralnoj manifestaciji koja se održava u maju, mesecu rođenja velikana svetske nauke, ali je ove godine bila odgođena zbog epidemioloških razloga.

- U poslednji čas odlučili smo da napravimo kombinaciju realnog i virtuelnog programa uoči 62. godišnjice smrti Milutina Milankovića koja se navršava 12. decembra. Program smo pojednostavili i osmislili ga tako da obeležimo stogodišnjicu objave Milankovićeve matematičke teorije klime - objašnjava Đorđe Nešić, upravnik KNC-a. O toj knjizi koja je izašla 1920. godine govorio je dr. Aleksandar Petrović iz Beograda koji se u program uključio putem interneta. Podsetio je da se nakon objave tog dela, u nauci ubrzo pojavio termin Milankovićevih ciklusa.

- Domet i obim tog termina nije završio na granicama Zemlje i na granicama razumevanja ledenih doba nego se proširio i na druge planete, ali i dalje, jer se taj termin danas upotrebljava za razumevanje i kao deo metodologije ispitivanja klime na planetama izvan Sunčevog sistema - istakao je dr. Petrović. Ovogodišnja "Zlatna medalja Milankovićevih ciklusa" za izuzetan doprinos proučavanju dela Milutina Milankovića i radu KNC-a u Dalju dodeljena je akademiku Fedoru Mesingeru (87) iz Beograda.

- Fedor Mesinger spada među najznačajnije svetske meteorologe. Član je mnogih međunarodnih meteoroloških organizacija, tvorac je novog modela u okviru numeričke meteorologije (ETA model), a značajan deo svoje naučne karijere proveo je kao predavač u većem broju uglednih stranih univerziteta u SAD-u, Nemačkoj i Francuskoj. Kao član Srpske akademije nauka i umetnosti organizovao je brojne manifestacije posvećene Milankoviću. Stalni je učesnik "Milankovićevih ciklusa" u Milankovićevoj rodnoj kući u Dalju, od prvih, 2008. godine do danas - rekao je Đorđe Nešić. Mesinger se putem internetske platforme Zum zahvalio na nagradi ističući da je to "jedno od najdivnijih znamenja koja je dobio".

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više