Novosti

Kultura

Лejди Mejбл у Дaљу

Удружeњa Ђoрђe Oцић из Дaљa, у сaрaдњи сa Mузejoм Jeврeмa Груjићa из Бeoгрaдa, oргaнизoвaлo je прoгрaм пoсвeћeн хeрoини Вeликoг рaтa, Aмeрикaнки Mejбл Гoрдoн Дaнлoп Груjић

Large informator  lejdi %c4%87irilica

Predstava u Dalju

Ko je nama bila Lejdi Mejbl?, naziv je programa koji je 19. maja organizovalo Udruženja Đorđe Ocić iz Dalja, u saradnji sa Muzejom Jevrema Grujića iz Beograda, a bio je posvećen heroini Velikog rata, Amerikanki Mejbl Gordon Danlop Grujić, koja je zahvaljujući svojim vezama uticala na američku javnost da promeni stavove o Srbiji i pomogne njenoj novoj domovini da se oslobodi austrougarske okupacije i terora. O Mejbl Grujić govorila je istoričarka Aleksandra Novakov iz Matice srpske, istakavši da Matica objavljuje svoje kapitalno izdanje Srpski biografski rečnik, kao svojevrsnu enciklopediju srpskog naroda, u kojem se nalaze se brojna ženska imena, među kojima je i Mejbl Grujić.

- Mislim da ni jedna Srpkinja za svoj narod nije učinila toliko mnogo, u smislu tako ogromne humanitarne pomoći. Prve lekarke, prve bolničarke, prve bolnice u Nišu za bebe, 1915. godine smo dobili zahvaljujući ovoj heroini i njenoj neverovatnoj energiji. Zaljubivši se u svog supruga Slavka, ona se zaljubila u srpski narod. Bila je oduševljena hrabrošću i vrlinama našeg naroda – rekla je Novakov. Muzej Jevrema Grujića, prvi je privatni muzej, koji, prema rečima direktorke, Branke Conić, iduće godine obeležava desetogodišnjicu rada. Muzej čuva jednu od najstarijih privatnih kolekcija u Srbiji staru dva i po veka.

- U pitanju su umetnička dela naših najvećih slikara; Paje Jovanovića, Uroša Predića, Steve Todorovića. Imamo i jedno divno delo u svom posedu, koje zovemo Srpska Monaliza, to je inače portret kraljice Natalije koji je uradio Stevo Todorović, ali imamo i originalne primerke stilskog nameštaja s kraja 18. i početka 19. veka, veliku kolekciju porculana, arhivske građe, knjiga, kraljevskih poklona zato što je porodica bila u prijateljskim vezama sa obe srpske dinastije, Obrenovićima i Karađorđevićima. Ponosni smo na činjenicu da je jedna od naših pretkinja i Mabel, odnosno Mejbl Grujić, najveća američka dobrotvorka srpskog naroda - rekla je, između ostalog Conićeva.

U Galeriji Olajnica izložene su fotografije i dokumenti posvećeni Mejbl Grujić, a publika je nakon toga imala priliku da pogleda dramskoj predstavu "Dve žene i jedan rat", u kojoj su uloge Mejbl Grujić i Jelene Lozanić glumile Vjera Mujović i Marija Bergam.

- Pripremajući predstavu najvažnije mi je bilo da se pozabavim psihologijom jedne žene iz visokog američkog društva, koja je početkom dvadesetog veka došla u Beograd, koja se zbog ljubavi toliko borila za zemlju svog muža, koja je imala takvu empatiju, jedna velika snažna heroina, humanitarka - istakla je Mujovićeva.

- Njihova priča treba da bude inspiracija za sve nas, za neke naše lične podvige, za humanitarni rad i dobročinstvo, koje se negde pomalo i izgubilo. Zato su nam ovakve priče potrebne, kao inspiracija i motivacija – poručila je direktorka Muzeja. Program u kući Đorđa Ocića upotpunjen je nastupom Simone Novakov, koja je otpevala nekoliko srpskih, patriotskih pesama, a finansijski je podržan od Srpskog narodnog veća.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više