Novosti

Kultura

Литeрaтурa - миниjaтурa

Oкoсницу прoгрaмa 9. мeђунaрoднe мaнифeстaциje "Jeсeн у Eрдaбoву" чинилa je излoжбa миниjaтурнe књигe Mиниjaтурa нa зрну грaшкa Дejaнa Вукићeвићa, српскoг књижeвникa, библиoтeкaрa, библиoгрaфa и урeдникa

Large informator erdabovo  %c4%87irilica

Deveta "Jesen u Erdabovu"

U  subotu, 14. septembra, u Domu Ocića u Dalju, održana je 9. međunarodna manifestacija" Jesen u Erdabovu". Okosnicu programa činila je izložba minijaturne knjige Minijatura na zrnu graška Dejana Vukićevića, srpskog književnika, bibliotekara, bibliografa i urednika, koji je u Narodnoj biblioteci Srbije vodio Fond stare, retke i minijaturne knjige.

Vukičević je preminuo prošle godine u 58. godini života. Pažljivo i predano priređujući izložbu, Jasmina Trifunac iz Narodne biblioteke Srbije i Dejana Ocić iz Udruženja Đorđe Ocić dopunile su je s još nekolicinom minijaturnih knjiga iz fonda Narodne biblioteke Srbije, a koje pripadaju korpusu dječje literature.

- Ko je poznavao Dejana Vukićevića zna koliko je bio duhovit i maštovit te neće ostati začuđen njegovim zanimljivim rešenjem da poređenjem sa zrnom graška naglasi minijaturnost tih knjiga, ali i da asocijacijom na "princezu na zrnu graška" ukaže i na osetljivost ovog specifičnog izložbenog predmeta – objasnila je Dejana Ocić.

Istu je večer predstavljena i  Semenjara, pripovijetka Đorđa Ocića, inspirirana upravo ovom izložbom. Tako se, kako je u katalogu izložbe Dejan Vukićević naveo, tradicija minijaturnih izdanja, koja je stara bezmalo koliko štampane knjige uopće, nastavila i u Dalju. Obiman bibliografski rad Dejana Vukićevića publika je upoznala tokom izlaganja Gordane Đilas, a dio njegovog književnog stvaralaštva predstavila je Milica Đuković.

O Đorđu Ociću je iz ugla prijatelja i poznavaoca Ocićevog djela kazivao književnik Rajko Lukač, a Semenjaru je predstavila Svetlana Milašinović, koja je ranije pisala i govorila o piščevim dramskim djelima.

- Učesnici u programu bili su osobe od pera iz Novog Sada, Beograda i iz Polače. I, to je upravo ono što smatram najvećom vrednošću ove manifestacije: što se povodom nje, a u očinsko-pradedovskom domu, susreću oni koje zanima živa kultura, gde se komšije sretnu u drugačijem kontekstu, a među onima koji pristižu sa različitih strana regiona sklapaju se nova poznanstva i prijateljstva – objasnila je Ocić.

Na kraju večeri prikazan je dokumentarni film "Dragović – manastir najhudije sreće" autorice Vaske Radulović.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više