Novosti

Kronika

Oсмo "Eрдaбoвo"

У Дaљу je oдржaн 8. Meђунaрoдни скуп "Jeсeн у Eрдaбoву" пoсвeћeн књижeвнику Ђoрђу Oцићу, твoрцу измишљeнoг тoпoнимa Eрдaбoвo, штo je скрaћeницa зa мeстa Eрдут, Дaљ, Бoрoвo и Вукoвaр

Large 5

U Dalju je održan 8. Međunarodni skup "Jesen u Erdabovu" posvećen književniku Đorđu Ociću, tvorcu izmišljenog toponima Erdabovo, što je skraćenica za mesta Erdut, Dalj, Borovo i Vukovar. Nakon što je osnovano Udruženje "Đorđe Ocić" koje vodi ćerka pokojnog književnika Dejana Ocić, prvi deo manifestacije se iz Milankovićeve preselio u Ocićevu rodnu kuću. Ove godine je predstavljeno novo, dopunjeno izdanje knjige Žarka Vidovića "Romani Đorđa Ocića".

- Đorđe Ocić je jedan od najpoznatijih i najboljih književnika koji je delovao u srpskoj kulturi. Pisao je tačno, pregledno i mudro o savremenosti kojoj smo svi bili svedoci, a istovremeno to je radio živopisno, zanimljivo, sa mnogo ironije i sa mnogo duha. Žarko Vidović je bio veoma zapažen filozof i književni kritičar,  jedan od retkih ljudi koji je, zapravo, svoju monografiju posvetio Đorđu Ociću – istakao je autor predgovora Dobrivoje Stanojević.

- Knjiga je rezultat druženja Žarka Vidovića i Đorđa Ocića 70-tih i 80-tih godina prošlog veka. Tu je bilo još nekih članova tog "kružoka" kao što su Milan Kašanin, Svetomir Bojanin i Vladeta Jerotić. To nekonvencionalno društvo nije pripadalo glavnom toku tadašnje socijalističke i marksističke kulture, oni su bili nešto posebno i vreme za njihove ideje je došlo tek posle 1989. godine. Ostalo je kao neka vrsta skrivenog nasleđa koje mi danas možemo da baštinimo - istakao je istoričar Miloš Ković. Nakon nekoliko godina u rodni Dalj je iz Beograda došao i akademik Časlav Ocić, brat pokojnog književnika, izrazivši zadovoljstvo što je dom Ocića ponovo oživeo.

- Posvećenost moje bratanice Dejane da ovoj kući udahne život bila je odlučujuća da to postane mesto koje pulsira nekom dinamikom jer Dalj je uvek imao nešto što se odnosi na kulturu i tradiciju ne samo iz vremena Jaše Ignjatovića – rekao je Ocić.

Na skupu je predstavljena i knjiga "Poslovice i izreke" priređivača Slobodana Petrovića te otvorena izložba crteža Luke Dedića koji je radio ilustracije za knjigu. Drugi deo programa "Jesen u Erdabovu" zakazan je za 15. oktobar u KNC-u Milutin Milanković, a biće posvećen delu pripovedača Srete Batranovića.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više