Novosti

Kronika

Чeтвртa ‘Jeсeн у Eрдaбoву’

У Дaљу и Бeлoм Maнaстиру oдржaн 4. мeђунaрoдни књижeвни скуп: Сусрeт je пoсвeћeн књижeвнику Ђoрђу Oцићу кojи je изa сeбe oстaвиo бoгaтo књижeвнo ствaрaлaштвo

Uw210op7rgdnj6kzqpe2sfrki1j

Učesnici skupa u belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine

U organizaciji Kulturnog i naučnog centra ‘Milutin Milanković’ iz Dalja i Veća srpske nacionalne manjine Grada Belog Manastira te uz stručnu pomoć beogradskog Instituta za književnost i umetnost, 5. oktobra u Dalju i Belom Manastiru održan je, još jedan, 4. međunarodni književni skup pod nazivom ‘Jesen u Erdabovu’.

Ovogodišnji skup bio je posvećen srpskom književniku Đorđu Ociću koji je iza sebe ostavio bogato književno stvaralaštvo. Književnik Đorđe Ocić rođen je u Dalju 1934. godine, a umro u Beogradu 2008. godine. Njemu u čast održan je i prošlogodišnji naučni skup pod nazivom ‘Povratak u Erdabovo’.

Svečano otvaranje skupa počelo je u Dalju u 12 časova u rodnoj kući Milutina Milankovića, jednog od najčuvenijih srpskih naučnika koga je i čuvena NASA uvrstila u petnaest najvećih umova svih vremena koji su proučavali Zemlju. Povodom desete godišnjice smrti književnika Đorđa Ocića, na njegovoj rodnoj kući u tzv. Velikom sokaku u Dalju, postavljena je spomen-ploča koju su otkrili savetnik ministra kulture Republike Srbije dr. Dragan Hamović i načelnik Opštine Erdut Jugoslav Vesić.

Erdabovo je inače izmišljeni toponim, koji označava nazive mesta Erdut, Dalj, Borovo i Vukovar, književna kovanica koja se prvi put javlja u Ocićevom romanu ‘Smrt u Erdabovu’, posvećenom upravo Milutinu Milankoviću. Kao mitsko mesto, Erdabovo je postalo prepoznatljiva vremensko-prostorna okosnica mnogih njegovih romanesknih tema. U okviru ovogodišnjeg skupa, u Dalju i u belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine, predstavljeni su također zbornik radova ‘Književni i kritičarski opus Milana Kašanina’, naučna studija dr. Srđana Orsića ‘Lik stranca u srpskom romanu 19. veka’, i brošura Anđelke Pavić iz Belog Manastira ‘Priča o učitelju’, posvećena malo poznatom, ali velikom pedagogu Stevi Čuturilu koji je, između ostalog, i autor bukvara koji je čak 50 godina bio u upotrebi u Knjaževini Crnoj Gori, Kraljevini Srbiji i Kraljevini SHS. I ovogodišnji međunarodni skup u Dalju i Belom Manastiru okupio je eminentne tumače njihovih dela.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više