Novosti

Kultura

Дaн бaрaњскoг мeдa

У бeлoмaнaстирскoм Eтнoлoшкoм цeнтру бaрaњскe бaштинe oдржaн je "2. дaн бaрaњскoг мeдa" нa кojeм су пчeлaри пoнудили свoje прoизвoдe. Oргaнизирaни су и сajaм мeдa, излoжбa пчeлaрскe oпрeмe тe мeдни дoручaк

Large informator dan baranjskog meda  %c4%87irilica

Pčelar Zdenko Veber s paletom proizvoda od meda

Prošle subote, u belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine, održan je "2. dan baranjskog meda" u organizaciji Pčelarske udruge "Baranja" pod predsjedništvom Stipana Kovačića i u partnerstvu s Centrom za kulturu, LAG-om Baranja, Turističkom zajednicom Baranje i Gradom Belim Manastirom.

Događaj je zamišljen kao promidžbena, edukativna, prodajna i buduća turistička manifestacija namijenjena članovima pčelarskih udruga, ljubiteljima meda i pčela. Uz pčelare koji su na prodaju ponudili svoje proizvoda, na skupu su se okupili brojni građani svih uzrasta i zanimanja. Organizatori su za njih pripremili sajam meda, izložbu pčelarske opreme te medni doručak i kušanje ocijenjenih medova.

U prepunoj konferencijskoj dvorani, pčelar Zdenko Veber iz Slavonskog Broda održao je prezentaciju na temu "Moj način prodaje meda van kućnog praga". Agilni slavonskobrodski pčelar se pčelarenjem bavi preko 50 godina, pa joj se sa svojim sinovima i njihovim porodicama, te s pet zaposlenica naročito posvetio nakon odlaska u mirovinu.

Svaki pčelar može godišnje na kućnom pragu prodati do dvije tone meda, a ako ga proizvede više, onda ga treba prodavati "van kućnog praga", od izložbi i sajmova do onlajn-prodaje i dostave na kućnu adresu.

Pošto Zdenko Veber s porodicom godišnje proizvede od 15 do 22 tone meda, razvili su veliku paletu proizvoda od meda. To znači da se mora steći i zadržati povjerenje kupaca jer na tržištu uvozni lobiji nude i jeftiniji med često upitnog kvaliteta. Poslije prezentacije pročitani su rezultati i podijeljena priznanja sa 17. ocjenjivanja medova Pčelarske udruge "Baranje".

"2. dan baranjskog meda" završio je ručkom za sve prisutne. Na meniju je bio "grah u zemljanim ćupovima" koji je skuhao Marko Horvat, poznati ljubitelj baranjskih starina iz Duboševice i predsjednik udruge "Tako je to nekad bilo". Za vrijeme ručka prisutnima je priređeno i dodatno iznenađenje: nastup mladog i već afirmiranog gajdaša Filipa Golubova Cara iz Draža.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više