Novosti

Društvo

Слaвeнизaциja Бaрaњe

Пoдoдбoр Бeли Maнaстир СKД-a Прoсвjeтa oргaнизoвao je прeдaвaњe o прoмeни нaзивa мeстa у Бaрaњи 1922. гoдинe кoje je oдржao др. сц. Aлeксaндaр Хoрвaт из Mузeja Вojвoдинe у Нoвoм Сaду

Large informator  slavenizacija baranje  %c4%87irilica

Predavač Aleksandar Horvat

SKD Prosvjeta, pododbor Beli Manastir, organizovao je predavanje na temu promene naziva mesta u Baranji 1922. godine. Predavač je bio dr. sc. Aleksandar Horvat iz Muzeja Vojvodine u Novom Sadu.

Horvat je započeo konstatacijom da je usled novih političkih okolnosti došlo do demađarizacije u kojoj je trebalo iz javnog prostora ukloniti sve političko-ideološke tragove prethodne države, Austrougarske i Mađarske, što se, pored ostalog, posebno odnosilo na nazive mesta, ulica i spomenika.

Zvanična Odluka Ministarstva unutrašnjih poslova o promeni naziva mesta u Bačkoj, Banatu i Baranji donešena je 15. maja 1922. godine. Osnovni cilj bio je zamena mađarskih imena naselja novim imenima u slovenskom duhu, da dobiju srpsko-hrvatska imena. Kriterijumi za promenu naziva bili su predlozi srpskog, bunjevačkog i šokačkog stanovništva.

Naredba da počne rad na promeni mađarskih imena naselja objavljena je 1920. godine. Zadatak da izradi predlog i obrazloženje novih imena mesta dobio je baranjski županijski školski nadzornik Milan Đ. Ćosić i njegov je predlog postao osnova za promenu imena mesta u Baranji. Baranja je Trijanonskim mirovnim ugovorom 1920. podeljena između Mađarske i Kraljevine SHS. Manji, južni deo područja, pripao je jugoslavenskoj državi.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više