Novosti

Kultura

O прoшлoсти Дaрдe

Пeтo издaњe књигe "Свeдoци врeмeнa", кoje oвaj пут сaдржи спeцифичнoсти Дaрдe у Бaрaњи, прeдстaвљeнo je у Српскoм цeнтру у Вукoвaру

Large informator o pro%c5%a1losti %c4%87irilica

Predstavljanje izdanja

Nakon obrađivanja prošlosti Srba u mestima Vera, Klisa, Bobota i Ostrovo, peto izdanje knjige "Svedoci vremena", koje ovaj put sadrži specifičnosti Darde u Baranji, predstavljeno je u Srpskom centru u Vukovaru. Još jedno izdanje iz spomenute edicije realizovano je u okviru projekta Odbora za kulturu Zajedničkog veća opština, a prvi put je obrađeno područje Baranje.

Autor najnovijeg izdanja bio je istoričar Siniša Đuričić, dok je na prethodnim knjigama radio njegov kolega, Veljko Maksić, predsednik Odbora ZVO-a. Govoreći o specifičnostima Darde, autor je rekao da, iako je arhivski materijal obiman i dostupan, nije u velikoj meri bila obrađena poput drugih naselja slične veličine.

- Pored kontinuiteta u kojem postoji i srpsko stanovništvo u Dardi, sama Baranja je multietnički prostor u kome je mnogo naroda zajedno živelo, u jednom dugom vremenskom periodu. Uticali su jedni na druge tako da su jedni drugima ostavljali zapise i podatke, a to su vredni izvori za proučavanje prošlosti - istakao je Đuričić. Posebno je istakao činjenicu da je Darda bila uvek evropski poznata. Kao ilustraciju naveo čuveni most Sulejmana Veličanstvenog u tim mestu, te danas derutni Dvorac Esterhazi.

- Nakon godinu dana imamo priliku da svedočimo jednom vrlo kvalitetnom izdanju koje svedoči o prošlosti Srba u Dardi - rekao je začetnik projekta Veljko Maksić, podsetivši da je cilj "Svedoka vremena", da bude proučena i zapisana istorija naselja istočne Slavonije, zapadnog Srema, ali i Baranje, u kojima i danas žive pripadnici srpske zajednice.

Program je sufinansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Kancelarije za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više