Novosti

Kultura

Глeдaj срцeм

Нa излoжби сликa у Kултурнoм цeнтру Дaрдa, у oргaнизaциjи дaрђaнскoг пoдoдбoрa СKД-a "Прoсвjeтa" и Ликoвнe рaдиoницe "Пeтaр Дoбрoвић", пo дeсeт сликa – aпстрaктних кoмпoзициja – излoжили су Рaдa Maркoвић и Mилaн Шoлa

Large informator gledaj  %c4%87irilica

Otvorenje izložbe

U Kulturnom centru Darda otvorena je izložba slika pod naslovom "Gledaj srcem". Izložbu su organizirali darđanski pododbor SKD-a "Prosvjeta" i Likovna radionica "Petar Dobrović", a na njoj su po deset slika – apstraktnih kompozicija – izložili Rada Marković i Milan Šola. Na otvaranju izložbe bilo je preko 30 posjetilaca i desetak kolega slikara.

O izloženim slikama govorio je profesor Petar Matić, historičar umjetnosti, koji je svoje izlaganje završio ovom rečenicom: "Na kraju, predstavljajući kritički izložbu autora Rade Marković i Milana Šole, mogu reći da je ova vrsta likovnog izražaja veoma jasna, to je u suštini svet u kome živimo."

Rada Marković je rođena u Kobilju kod Požarevca. Nakon srednje grafičke, završila je i Višu grafičku školu u Zagrebu. Kao grafička inženjerka bavi se ilustracijom i grafičkim dizajnom te se likovno izražava u svim crtačkih, grafičkih i slikarskih tehnikama. U Ljubljani je 2016. i 2017. godine završila preddiplomski i diplomski sveučilišni studij slikarstva u klasi Mladena Jernejca i Matica Kosa. Od 2004. godine vodi Likovnu radionicu "Petar Dobrović" u Dardi i učestvuje u darđanskim likovnim kolonijama "Đola". Izlagala je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama. Živi i radi u Dardi.

Milan Šola je rođen u Splitu. Elektrotehničku školu i grafički dizajn pohađao je u Osijeku. Do sada je imao 13 samostalnih izložbi i veliki broj skupnih, a neke su bile i od međunarodnog značaja. Organizator je, učesnik i izbornik na velikom broju likovnih kolonija u Hrvatskoj i inozemstvu. Radovi su mu odabrani, izloženi i katalogizirani na 2. i 3. Hrvatskom trijenalu akvarela te na 18. i 19. Slavonskom bijenalu. U žiži interesa mu je apstraktno i eksperimentalno slikarstvo. Živi i stvara u Batini.

Uz izložbu "Gledaj srcem" izdan je u 40 primjeraka i katalog, u kome prof. Matić opisuje izložene slike, napomenuvši da se ovdje radi o petoj fazi u slikarskom opusu Rade Marković, koji se vezuje za izražaj apstraktne kompozicije i totalne boje i u kome ona oslobađa svoj likovni senzibilitet od utjecaja klasične tradicije i prepušta se totalnoj imaginaciji. Slike Milana Šole su pak negacija svjetlosti i dominacija tamne monohromije s aspektima tendencije ekspresionizma, bilo da se radi o geometrijskoj ili slobodnoj apstrakciji.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više